Index Vakbarát Hírportál

Nagy ötlet: egy tárolóra kerül az összes térfigyelő kamera képe

2018. október 31., szerda 11:14 | aznap frissítve

A jövőben központilag tárolják a közterületi kamerák által készített képeket, így a rendőrség könnyebben hozzájuthat ezekhez, közölte  expozéjában  a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára szerdán az Országgyűlésben. Kontrát Károly az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításának általános vitájában az előterjesztés egyik fontos újításaként beszélt az úgynevezett "szitakötőprojektről".

A projekt első üteme Budapesten valósul meg. A közterület-felügyelet és a Budapesti Közlekedési Központ felvételeit fogják egy helyen tárolni  a jogszabály kihirdetését követő hatodik hónaptól. A tervek szerint később a rendőrség, az útkezelők, az útdíjellenőrző szervezetek és a bankok kameráinak felvételei is ide kerülnek, és országossá terjesztik ki a rendszert. 

Kontrát Károly hangsúlyozta: a javaslat megalkotásában aktívan közreműködött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amelynek az észrevételeit teljes mértékben beépítették a tervezetbe.

A javaslatban szerepel az a garanciális szabály, hogy a központi tárolóban adatmegismerési nyilvántartást kell vezetni, ami alapján ellenőrizhető, hogy ki mit és milyen célból néz meg az ott tárolt felvételek közül. Az adatfeldolgozást hivatalból a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Hatóság is ellenőrizheti.

Rovatok