Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter: Nem lehet mindent a Fideszre fogni

2018. október 31., szerda 05:14

Ungár Péter LMP-s képviselőnek már az a kijelentése is nagy vihart kavart a balliberális értelmiségi biliben, hogy „migrációügyben nem szégyen a Fidesszel egyetérteni". Ungár most rakott rá egy lapáttal, és jobban kifejtette, hogy becsapja magát az ellenzék, ha minden problémáért a Fideszt teszi felelőssé.

Nem lehet mindent a Fideszre fogni, a médiatúlsúlyra, az egyenlőtlen választási rendszerre, a csalásokra.

Ungár a HVG-nek adott interjút, amelyben azt mondta, hogy az ellenzéknek tudomásul kell vennie, hogy a harmadik kétharmados Fidesz-győzelem után nem lehet mindent ugyanúgy csinálni.

Ha így folytatjuk, a jövő tavaszi uniós választáson ismét elvernek bennünket.

Ez márpedig egy tisztán listás szavazás lesz, vagyis nem lehet majd a Fidesz választási rendszerének torzító hatásaira hivatkozni.

Ungár utal is arra, mit szeretne ő és a pártja másképp csinálni. Szerinte ha a következő önkormányzati választáson le akarják váltani a Fideszt,

a Jobbikkal elengedhetetlen a koordináció.

És ez csak a rövid távú cél. A hosszú távú cél az, hogy még nagyobb legyen az együttműködés: „a választót meglehetősen frusztráló ellenzéki pártstruktúrát le kell tisztítani". Ungár szerint mindaddig a Fidesz a kétharmad közelében marad, ameddig az ellenzék arra az egyszerű és fontos kérdésre sem tud válaszolni, hogy ki lenne a miniszterelnök egy ellenzéki győzelem esetén.

Az LMP-s politikus nemcsak a Jobbikot dicséri az interjúban, hanem mond pár jó szót az MSZP néhány politikusáról, „akiknek helyük lehet a Fidesz utáni politikában is". Ilyen szerinte például Nemény András (szombathelyi szocialista), Molnár Zsolt és Hiller István.

Ungár beszél arról is, hogy Budapesten Tarlós István személyében nagyon erős fideszes főpolgármester-jelölttel és számos erős polgármester-jelölttel kell megküzdeni". De nem szabad figyelmen kívül hagyni a vidéket sem, szerinte több városban is van győzelmi esélye az ellenzéknek, például Pécsen, Szombathelyen, Miskolcon vagy akár Vácon.

A személye elleni támadásokról Ungár azt mondta, hogy nem akarja eladni a tulajdonrészét a BIF-ben csak azért, mert Mészáros Lőrinc is feltűnt a cég közelében. Szerinte átlátható, miből van vagyona, és belső politikai helyezkedések miatt" támadják őt párton belül. A párton kívülieknek meg akkor sem tudna megfelelni, ha személyesen váltaná le Orbán Viktort".

Nekik nem tudok olyat csinálni, hogy ne Schmidt Mária fia legyek.

Az LMP-s etikai bizottsági vizsgálatról szóló kérdésre pedig azt válaszolta: magától nem távozik a pártból. Édesanyám fia vagyok, harcolok a végsőkig."

Rovatok