Index Vakbarát Hírportál

Több pénzt osztana a civil szervezeteknek a kormány

2018. november 4., vasárnap 14:29

Módosítaná a civil szervezetekről szóló törvényt a kormány, ez derült ki a parlament.hu-n megjelent törvényjavaslatból, amit az Atv.hu szúrt ki. A törvénymódosító javaslat, amit Semjén Zsolt nyújtott be, többek között arról rendelkezik, hogy 

a kormány megduplázná a civil szervezetek által gyűjtött adományok után járó normatív támogatásokat. 

Eddig az adományok 5 százaléka után járt ilyen támogatás, a javaslat ezt 10 százalékra emelné. Ehhez viszont nem rendel hozzá külön költségvetési forrást, a nagyobb támogatást a rendelkezésre álló források hatékonyabb felosztásával érné el a kormány. Növelnék viszont a minisztériumi keret, amiből egyedi támogatásokat nyújthat civil szervezeteknek, ami a javaslat szerint "biztosíthatja, hogy évente több alkalommal legyen lehetőség civil szervezetek egyedi szakmai programjainak rugalmasabb eljárási keretek között történő támogatására."

A módosítás a következő passzust is tartalmazza:

Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a civil szervezetek gazdálkodó és adománygyűjtő tevékenységével kapcsolatos részletes szabályokat, a közhasznúsági melléklet formai és tartalmi követelményeit, a kollégiumok által az e törvény alapján juttatott, nem költségvetési támogatásnak minősülő támogatásokkal kapcsolatos döntési eljárás szabályait, az Alap kezelő szervének jogutódlása esetén felmerülő átadás-átvételi eljárás szabályait rendeletben állapítsa meg.

Az ebben a passzusban említett alap a Nemzeti Együttműködési Alap, ami a civil szervezeteknek való pénzosztásért felel, és amelynek 9 fős tanácsának elnöke a CÖF-öt, és így a kormánypárti Békemeneteket is vezető Csizmadia László. Az említett kollégiumok pedig ennek az alapnak a kollégiumai. 

Az Atv.hu megemlíti, hogy bár a civil szervezetekkel kapcsolatos magyar törvények nagy vitát váltottak ki Brüsszelben és többek között ezek, különösen a civil szervezetekre furcsa különadót kivető Stop Soros törvénycsomag volt a magyar kormányt elmarasztaló Sargentini-jelentés megszavazásának egyik oka, a mosatni módosítás nem nyúl ehhez a törvényhez. 

Rovatok