Index Vakbarát Hírportál

A hajléktalanrendelet megsemmisítéséért tüntettek fáklyákkal

2018. november 4., vasárnap 18:15

Emberséget és lakhatást! címmel szervezett tüntetést A Város Mindenkié csoport vasárnap kora este az Alkotmánybíróság elé.

Lakhatási szervezetek szólaltak fel "a hajléktalanság kriminalizációja", "a hajléktalan emberek üldözése", a tömeges kilakoltatások ellen, és a méltó lakhatás mellett.

A szervezők szerint a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megoldás a hajléktalan emberek zaklatása helyett a kilakoltatások megakadályozása és a megfelelő lakáspolitika lenne, ami mindenkinek biztonságos és megfizethető lakhatást biztosít.

A tüntetésen pár száz ember vett részt fáklyákkal. Felszólaltak a hajléktalanok büntetése ellen petíciót aláíró tanárok, szociális munkások, jogászok, orvosok, írók és művészek képviselői, valamint több hajléktalan ember is.

Az Utcajogász Egyesület képviselője beszédében azt mondta, az Alkotmánybíróság pár éve már kimondta, hogy a hajléktalanság önmagában nem büntethető, mert az egy élethelyzet. Most azt kérik, hogy a kaposvári- és székesfehérvári bíróság beadványai alapján mondják ki, hogy ez a rendelet alkotmányellenes.

Misetics Bálint, A Város Mindenkié csoport tagja ezután a kormánymédiának üzent. Azt mondta, ők nem az utcán lakás jogáért küzdenek, hanem azért, hogy

mindenkinek legyen emberhez méltó lakhatása.

A felszólaló szociális szakemberek, orvosok és pszichológusok pedig többnyire azt mondták, hogy az államnak megvannak a szociális és gazdaságpolitika eszközei a hajléktalanság kezelésére, a büntetés viszont erre nem alkalmas.

A magyar kormány októberben új szintre emelte a hajléktalanság kriminalizálását: az alaptörvényt úgy módosították, hogy az egész országban tilos lett az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a szabálysértési törvény pedig a kiszabható pénzbírságot cserélte le a szabálysértési eljárásra, amivel akár 60 napra elzárhatják a hajléktalanokat.

A rendőri gyakorlatokról, a törvény hatásáról korábban csináltunk egy interjút Kalota Ágnessel, az utcán és kunyhókban élőknek jogi segítséget és ügyvédi képviseletet nyújtó Utcajogász Egyesület társelnökével.  Arról pedig, hogy mennyire tud jogszerűen élni egy hajléktalan jelenleg, ebben a cikkben írtunk hosszabban.

(Borítókép: Csurgó Dénes / Index)

Rovatok