Index Vakbarát Hírportál

Papírt kaptak a DK-sok az ügyészségtől, hogy nem hazaárulók

2018. november 5., hétfő 15:55

Miután a fideszes politikusok és a kormányhoz közel álló sajtó hazaárulással vádolta meg azokat az EP-képviselőket, akik megszavazták a Sargentini-jelentést, a DK érintett képviselői nem tétlenkedtek.

Molnár Csaba és Niedermüller Péter a fideszes politikusok támadásaira reagálva feljelentette magát hazaárulás miatt az ügyészségen.

A politikusok hétfőn közölték, hogy az ügyészség elutasította a feljelentésüket, ezért panaszt tettek, most pedig elutasították ezt a panaszukat is.

A Legfőbb Ügyészség a döntés szerint bűncselekmény hiánya miatt nem indít eljárást ellenünk; még Polt Péter szerint sem vagyunk hazaárulók.

Az elutasítás várható volt. A Btk. szerint ugyanis hazaárulást az a magyar állampolgár követ el, aki "Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn". A Sargentini-jelentés megszavazása nyilvánvalóan nem fedi ezt a tényállást.

Ráadásul a képviselőket, EP-képviselőket mentelmi jog illeti meg a leadott szavazatukkal kapcsolatban. Vagyis a képviselő nem vonható felelősségre büntetőjogi szempontból a szavazata miatt.

A Demokratikus Koalíció mindenesetre úgy értelmezi az ügyészségi döntést, hogy

méretes pofont kapott a Fidesz: még a saját maga által megszállt ügyészséggel sem sikerült kimondatnia, hogy hazaárulók lennének, akik megszavazták a Sargentini-jelentést.

Molnárék a közleményükben úgy fogalmaztak: "ideje, hogy Orbán Viktor is felfogja: hazaárulózhat reggeltől estig, de mi akkor is európai magyar polgárok vagyunk, akik igent mondtak arra, hogy az EU megvédje a magyarokat az Orbán-rendszertől."

Rovatok