Index Vakbarát Hírportál

Köves Slomó Brüsszelben nyit irodát az antiszemitizmus ellen

2018. november 6., kedd 20:16

Az erősödő európai antiszemitizmussal szembeni fellépést segítő szervezet létrehozását jelentette be Köves Slomó rabbi, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) alapítója egy brüsszeli konferencián – írja az MTI.

Köves, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija bejelentette: európai zsidó szervezetekkel együttműködve a TEV irodát nyit Brüsszelben. A magyar kormány támogatásával az antiszemitizmust figyelő, kutató és elemző, valamint jogvédelemmel foglalkozó európai központot hoznak létre, hogy hitelesen tudjanak fellépni "a verbális és fizikai erőszaktól kísért antiszemita cselekmények ellen".

Az új szervezet Köves szerint különös hangsúlyt helyez

szembeni fellépésre.

Köves elmondta, az új szervezet a zsidó közösségek saját erőforrásából, a magyar kormány támogatásával jön létre. Felkérte az EU többi tagállamának kormányát, hogy mielőbb csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Bodnár Dániel, a TEV elnöke arról beszélt, hogy a szervezet az EU tagországaiban végez majd kutatásokat a közéleti antiszemitizmus és a társadalmi előítéletek nyomon követésére, beleértve a török és arab nyelvű média és közösségi média figyelését, emellett jogi tanácsadást is nyújt és törvényalkotási javaslatokat is tesz majd. Tevékenységét brüsszeli székhellyel és három európai regionális központban szervezett irodában fogja végezni.

Köves Slomó tavaly azt nyilatkozta, hogy (az antiszemita gúnyrajzokra emlékeztető) kormányzati plakátok Soros Györgyről valójában nem antiszemiták, mert azokon Soros nem mint zsidó, hanem mint a globális kapitalizmus szimbóluma jelenik meg. Az EMIH-et alapító Oberlander Baruch rabbi pedig azt mondta, hogy

a zsidóknak az antiszemitizmus helyett inkább még akkor is magukkal – a múltjukkal, jövőjükkel – kéne foglalkozniuk, ha nem vallásosak.

 

Rovatok