Index Vakbarát Hírportál

Puzsér: Orbán önkényúr, Áder bajszos szar

2018. november 7., szerda 18:08

A CEU esetleges távozása miatt szervezett tüntetést az egyetem épületéhez a Lehet Más a Jövő, amely az LMP ifjúsági szervezete.

Döbbenetes: A CEU elhagyja Budapestet, ha a kormány nem jön rá egy hónapon belül, hogy az intézmény egy egyetem.

Fejezzük ki ellenérzésünket, hogy mélységesen nem értünk egyet azzal a gyakorlattal, hogy Orbán Viktor és kormánya a tudományos élet és az oktatás területén is olyan hazárdjátékba kezdett, amely magyar diákok százezreit vágja el a továbbtanulás lehetőségétől" - áll az esemény meghívójában.

Itt visszanézheti a felszólalásokat!

Puzsér Róbert is felszólalt a CEU melletti tüntetésen

Az eseményen felszólalt Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt, Ungár Péter országgyűlési képviselő, a CEU egykori hallgatója, illetve Pitz Dániel a Lehet Más a Jövő elnöke.

Pitz Dániel azt mondta, hogy "míg azt skandálják, bevándorlóország leszünk, az igazság az, hogy kivándorlóország lettünk". Pitz szerint polgári Magyarországot ígért a Fidesz, de "kizsákmányolja embereket és ellopja a fiatalok jövőjét". A STOP Tandíj petíciót azért indították, hogy a Fidesznek üzenjenek, hogy "nem adjuk az országunkat, nem adjuk a jövőnket".

Ungár Péter azzal kezdte, hogy büszkén vállalja, hogy a CEU-n végzett, környezetvédelmet tanult, és két diplomát kapott a képzés elvégzéséért. Egy fideszes államtitkár, Illés Zoltán is tanította, de akkor még senkinek nem volt a kormányoldalon problémája a CEU-val. Ungár szerint ha Soros György autógyárat alapított volna Magyarországon, nem lett volna a kormánynak problémája, amelynek egy autógyár szerinte fontosabb egy egyetemnél.

Puzsér Róbert azt mondta, nem ért egyet a CEU néhány tevékenységével, mivel az intézmény a hazai neoliberális elit legfőbb bástyája, és Puzsér károsnak tartja a genderideológiát, amellyel az egyetemen belül foglalkoznak. De akkor is kiáll a szolászszabadság és a kutatás szabadsága mellett, ha annak célját, tartalmát nem helyesli. "Nem akarok olyan városban élni, ahonnan elüldözik az itt tanulókat, oktatókat, boldogulni igyekvőket."

Puzsér szerint ha sokan lesznek, akkor majd üzenni kell az állam mostani vezetőinek, és azt kell skandálni, hogy

nem miniszterelnök vagy, hanem önkényúr, nem köztársasági elnök vagy, hanem bajszos szar, nem házelnök vagy hanem rossz fej házmester! A 20. század rossz szelleme vagytok!

A színpadot nem a CEU főépülete előtt a Nádor utcában, hanem a Nádor utca-Zrínyi utca sarkán, a Zrínyi sétáló utcában állították fel, ahol este 6-ra kb százan jöttek össze. 

Október végén volt már egy CEU-tüntetés, azt a Momentum szervezte, a következőt pedig jövő héten tartja a Momentum, amely arra a demonstrációra az LMP-ből kilépő Szél Bernadettet is leigazolta felszólalónak. A Lehet Más a Jövő rendezvényén pedig meghívót osztogattak egy november 24-i tüntetésről, amely a "tudomány szabadságáért" szerveznek.

(Borítókép: Puzsér Róbert. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok