Index Vakbarát Hírportál

Orbán a CEU-ról: Nagy tétekben fogadok, fogjuk még őket látni Budapesten

2018. november 9., péntek 08:14

A Fidesz indulását nagyvonalúan megtámogató Soros György által alapított CEU-t megtámadta a kormány, mert: SOROS-TERV. Kovács Zoltán kormányszóvivő még a CEU-n végzett, azóta már ő is csak Soros-egyetemnek hívja. A CEU időközben bejelentette, ha a kormány decemberig nem írja alá a megállapodást, átvezetik Bécsbe a képzéseiket, a kormányzati kommunikáció ezt blöffnek nevezte és zsarolásnak. Orbán Viktort pénteki Kossuth rádiós interjújában az egyetemről is kérdezték.

2017-ben a magyar felsőoktatási törvény módosításával a kormány azt a feltételt szabta a CEU további magyarországi működése elé, hogy az USA-ban is legyen székhelye és ott is folytasson valódi oktatási tevékenységet. A CEU erre megállapodott a Bard College-dzsal. Lett székhelye az USA-ban és képzése is, miután elindítottak egy közös mesterképzést. New York Állam Oktatási Hivatala igazolta is a magyar kormányzat számára, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat ott. A magyar kormány azonban ezt nem akarja elfogadni, húzza az időt.

Orbán szerint nehéz tisztán látni, 

"a Soros-egyetem ügye régi ügye a magyar politikának. Mióta itt vannak, állandó hisztériakeltés van körülöttük".

Zárójel, érdekesség:

Orbán szerint az emberek is keveset tudnak az egyetemről, ami nem nagy, magánegyetem, 1700 hallgatója van, és kb a 80%-a külföldi hallgató. A miniszterelnök elismételte, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, mindenkinek be kell tartania, a törvényen kívüliséget senkinek nem engedik, az pedig, hogy elmenne az egyetem, csak blöff

"Merek nagy tétekben fogadni, hogy fogjuk még őket látni Budapesten"

- mondta a miniszterelnök, majd hozzátette újra, "a törvény tiszta beszéd".

Az interjúban szó volt még az Európai Néppártról is. Azt mondta, még nem állnak készen teljesen az EP-választásra, de fontos lépés volt a mostani kongresszusuk, hogy "megvessük a lábunkat, ne hátráljunk tovább, és meginduljunk a kampányban".

Illetve a kínai kapcsolatokról is: Orbán szerint általában felértékelődést figyelhetünk meg Magyarország tekintetében, aminek két oka is van. Az egyik, hogy Európában körülnézve egyre fogy a stabil háttérrel rendelkező kormányok száma, márpedig a politikai stabilitás nagy érték. Másrészt egész Közép-Európa felértékelődik, mert a növekedési üteme uniós átlag felett van, és "széles szakmai egyetértés van" arról, hogy a következő 5-10 évben ez a térség lesz az Unió növekedési motorja. Ezt pedig Kína is látja.

A világgazdaság növekedésének átlagát meghaladóan növekvő Kína, és az uniós átlagot meghaladóan növekedő Közé-Európa együttműködése kezdődött most el.

Az ENSZ migrációs egyezményéről Orbán elmondta, hogy az rossz, azt nem tudják támogatni, rossz folyamatokat is indít el egy ilyen, de amúgy általában:

Én általában híve vagyok egyébként a nemzetközi szerződéseknek, hasznos dolgok azok a legtöbb esetben.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában ahol interjút adott a Jó reggelt Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek 2018. november 9-én. - fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok