Index Vakbarát Hírportál

Több dologról is beszéltek a politikusok

2018. november 11., vasárnap 09:33

Vasárnap sincs megállás, politikusaink jönnek-mennek, beszélnek, nyilatkoznak, beszámolnak, hangsúlyoznak, hozzátesznek, fogalmaznak, aláhúznak, jeleznek, kiemelnek, és kitérnek.

Kövér: Istentelen és embertelen

A fideszes házelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc ártatlan áldozatainak emlékére állított márványtáblát avatott fel szombaton Limában, latin-amerikai hivatalos körútjának utolsó helyszínén, írja az MTI. A politikus úgy fogalmazott, 1956-ban a magyarok fegyvert ragadtak a szabadságukért a világ legrettegettebb állama ellen, az istentelen és embertelen hatalmat megtestesítő kommunista Szovjetunió ellen, amely akkor több harckocsival támadt Magyarországra, mint amennyi harckocsit küldött Hitler Lengyelország ellen a második világháború kitörésekor.

A házelnök jelen volt a nagykövetség épületében a Perui-Magyar Kereskedelmi Kamara megalapításán, egy Székelyföldről elszármazott fiatalasszony és fiának állampolgársági eskütételén, valamint a Perui Balettintézet és a Budapesti Táncművészeti Egyetem együttműködési megállapodásának aláírásán.

Novák: Ma már jobb

A magyar gyermekekben van a magyar jövő, a gyermekek és a gyermeket nevelők támogatása kiemelt cél, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Novák Katalin, akit a családügyi nemzeti konzultációról kérdeztek, elmondta: azért kérik ki az emberek véleményét, hogy ebben megerősíthessék a kormány szándékát. Megjegyezte:

az ellenzéki képviselők is kitölthetik a konzultáció íveit, de "nincsenek annyira sokan", hogy ez megrendítse a kormány elkötelezettségét.

Novák szerint ma már jobb anyagi helyzetben élnek azok, akik gyermeket vállalnak, kevésbé jelent anyagi, szegénységi kockázatot, ha valaki akár több gyermeket vállal, mint 2010-ben, amikor átvették a kormányzást.

Varga: Még tovább csökken

A héten átlépte a háromszázezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma, mindez pedig azt jelenti, hogy már majdnem minden harmadik cég ezt az európai uniós szinten is példaértékű adózási módot választja, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek vasárnap.

A katásoknak - főszabály szerint - havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, az összeg befizetésével az érintettek megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól ugyanúgy, mint a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól. Varga elmondta, h a az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium javaslatát, akkor jövőre négymillió forinttal, tizenkétmillió forintra emelkedik az áfamentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál. Ez az intézkedés a katát választók eddig is minimális adóadminisztrációját még tovább csökkenti.

Ujhelyi: Első- és másodrangú

"Minden kormánypárti vezetőt és Fidesz-támogatót arra kérek, hogy egy pillanatra álljon meg és tegye fel magának a kérdést: nevezheti-e magát „nemzetinek” egy olyan kormány, amely első- és másodrangú állampolgárokra osztja a nemzetet? Én azt állítom, hogy nem. Nagyon nem" - írja közleményében Ujhelyi István szocialista képviselő. 

Majd úgy folytatja: "A Fidesz-KDNP vezetői mégis ezt teszik: adminisztratív különbséget tesznek magyar és magyar között azzal, hogy míg nemzettársaink egy részét engedik könnyített módon levélben szavazni, addig sokszázezer külföldre vándorolt magyar polgártársunkat elzárják ettől a lehetőségtől. Legyen világos: az, hogy milyen módon biztosítja a voksoláshoz való jogot a kormány, egyszerű politikai döntés kérdése. Semmi más (...)"

Egyébként kétszáztizenhetedik alkalommal kongatja a harangokat.

Schmuck: Az emberi méltóságot sérti

Az LMP szerint a kormány alkotmányellenes módon hajtja végre bürokráciacsökkentő programjával járó elbocsátásokat, írja az MTI. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az alkotmányban védett emberi méltóságot sérti, hogy a kabinet hosszú hónapok óta bizonytalanságban tartja a közszférában dolgozókat, az elbocsátásokat pedig sok esetben nem személyesen, hanem az ügyfélkapun keresztül közli az érintettekkel.

Az LMP politikusa szerint az elbocsátások emellett a szintén alaptörvényben garantált egészséges környezethez való jogot is sértik, mivel a környezetügy területének létszámát 44 százalékkal csökkentették, míg a leépítések más területekre átlagosan 10 százalékban terjednek ki.

Rovatok