Index Vakbarát Hírportál

Kormánypárti cikk uszítása is előjött a parlamenti ülésen

2018. november 12., hétfő 14:47

A szociális dolgozók napján a parlamenti ülésen a hajléktalanokról, családtámogatásról és nem meglepően a szociális dolgozók helyzetéről volt szó.

A kormány szerint 2010 előtt a baloldali kormányok szétverték a családtámogatást, az otthonteremtést, az ellenzék szerint a jelenlegi kormány szétveri a családtámogatást és otthonteremtést.

A napirend előtti felszólalások során Vadai Ágnes vonta kérdőre a kormányt arról, miért kapnak 3,3 millió forintot a vajdasági magyarok önerő nélkül, egyben, házvásárlásra, miközben a kormány a magyarországiaktól elvette a lakhatási támogatás lehetőségét, megszüntette a lakástakarék pénztár állami támogatását. "Ez tíz év alatt 700 ezer forint támogatást jelentett, önök ezt is sajnálják" azoktól, akik Magyarországon élnek és dolgoznak és adóznak – mondta Vadai, aki szerint nincs másról szó, mint a határon túliak kormányzati szavazatvásárlásáról. A DK képviselője szerint ráadásul a magyar kormány határon túli politikája veszélybe sodorta a kárpátaljai magyarságot is, amelynek tagjait már listázzák az ukrán nacionalisták, az orosz titkosszolgálatok által megszerzett adatok segítségével.

Dömötör Csaba szerint a magyar gazdaság teljesítőképessége tette lehetővé, hogy a határon túli magyarokat is támogassák, emellett az otthonteremtési program is bővülhet: erre van a csok, 90 ezer családnak adott támogatást, a kétgyerekesek lehetőségei is nőnek. Az államtitkár szerint a nemzeti konzultáció eredményeitől is függ, hogy milyen irányban megy tovább az otthonteremtés, bár nem derült ki, hogy a nemzeti konzultáció milyen befolyással lehet az otthonteremtési programra. Dömötör szerint a Demokratikus Koalíció Vadai felszólalásával a külhoni magyarok ellen uszít, éppúgy, mint tette a 2004 decemberi népszavazáskor.

Előjött a Riposzt cikke

Először Szabó Tímei mutatta fel az uszításesélyes címlapot a Ripost kormánypárti bulvárlaptól, majd Jobbiktól Stummer János idézte fel a cikket. Felszólalását a szociális dolgozóktól indította, akiknek munkája fontosabb, mint a miniszterelnöké, vagy a képviselőké. Ehhez képest szakmai és anyagi megbecsülésük „a béka feneke alatt” van, még akkor is, ha a kormány mantraszerűen a sikerekről számol be.

„Az önök kétharmados országában aki szegény, beteg, idős, hajléktalan, munkanélküli attól szabadulni kell, Aki emberiességgel segítene, azt minden eszközzel ellehetetlenítenék. Kérjenek egy pénteki Riposztot, olvassák el az öles betűket, azokat, amelyeket a volt kommunista kitartott, Ómolnár megenged magának.” Ezzel, „az önök lelkiismeretlen, embertelen rendszere mutatta meg magát teljes valójában”, mondta kérdése címében is felidézve a kormánypárti bulvárlap címlapját, amely szerint a hajléktalanok azt hiszik, nekik mindent szabad.

 Rétvári Bence államtitkár „harmadszor is megköszönte” a szociális dolgozók áldozatos munkáját, akiknek bruttó fizetése hat év alatt 65 százalékkal, átlagosan 230 ezer forintra nőtt. Lehetőséget kapnak szakmai továbbképzésre. Rétvári szerint sajnálatos, hogy a Jobbik most már ugyanazt mondja, mint a liberálisok, kiállva amellett, hogy „a hajléktalanok életüket és egészségüket veszélyeztetve” éljenek az utcán, ahelyett, hogy igénybe vennék a hajléktalanszállók szolgáltatásait. A Riposzt köznyelvi értelemben uszításra alkalmas cikkére az államtitkár nem vesztegette a szót.

Az EU és az ENSZ pénzeli az embercsempészeket

Hende Csaba felszólalása a korábban megszokott mederhez tért vissza: a parlament alelnöke a migránsáradat újabb hullámának veszélyéről beszélt, amely újra közelíthet tavasszal a Nyugat-Balkánon. A volt honvédelmi miniszter szerint nem kérdés, hogy a migrációt legalább részben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az EU szervezi és finanszírozza, karöltve Soros Györggyel. 

Hende szerint az Európai Bizottság által is finanszírozott névtelen bankkártyákkal úgy jutnak pénzhez a migránsok, hogy azuk átláthatatlanul az embercsempészeknél kötnek ki. A kártyát, mondta Hende, már nem csak Görögországban, de Bosznia-Hercegovinában is használhatják.  A volt védelmi miniszter 83 ezer ilyen kártyáról tud, ezen tavaly 57 millió eurót terveztek kifizetni. 

Szerencsére azonban a magyar határ stabil – mondta Hende, aki épp a műszaki határzár lassúnak minősített épülése idején veszítette el miniszteri posztját.

Dömötör Csaba reagált Hende felszólalására. Az államtitkár megerősítette a volt minisztert abban, hogy az EU a migráció erősítésén dolgozik, ezért is fontosak a jövő évi EP-választások. Kitért arra, hogy a szocialisták Franz Timmermans migránspárti politikust támogatják az Európai Bizottság elnöki posztjára, a liberálisok vélhetően Guy Verhofstadtot, aki a magyar kormány ellen kampányol. A Fidesz pártcsaládja kapcsán csak annyit mondott, az Európai Néppárt (EPP) nem akar nyitott határokat, számára elsődleges a biztonság. Igaz, nem ejtette ki száján az EPP – és így a Fidesz – által az az EB elnöki tisztjére javasolt Manfred Weber nevét. A Fidesz ugyanis ezzel azt a politikust támogatja, aki megszavazta az Európai Parlamentben a magyar kormány által Soros-tervnek minősített Sargentini-jelentést.

Rovatok