Index Vakbarát Hírportál

Karácsony után egy nappal elkezdik az előválasztást

2018. november 13., kedd 17:18

A szocialisták döntötték: januárban lebonyolítják a régóta tervezett előválasztást, amelyen kiválasztják Tarlós István kihívóját. December 27-én kezdődne a regisztráció, február 3-ra lenne végeredmény a tervek szerint. Az MSZP jelöltje Horváth Csaba lesz, Karácsony Gergely is jelezte az indulási szándékát, Puzsér Róbert részvétele azonban kérdéses.

Ha tippelni kellett volna, hogy melyik napon indítja el az ellenzék az előválasztását, nagy tétek valószínűleg nem érkeztek volna a karácsony körüli időpontokra. Ehhez képest az MSZP vezetői úgy tervezik, hogy a két ünnep között, december 27-én indul az előválasztás, amelyen megtalálják Tarlós István leginkább támogatott kihívóját.

Nehéz elsőre elképzelni, hogy a bejgli-töltött káposzta-pálinka háromszögben tengődő átlagos budapesti választópolgár majd karácsony és szilveszter között szalad az ellenzéki főpolgármester-jelöltet kiválasztani. De az elsőre meghökkentőnek tűnő időpontra azért van racionális magyarázat. Ugyanis az MSZP-sek azokra a külföldön élő, de budapesti lakcímmel rendelkező baloldaliakra is gondol, akik csak az ünnepekre térnek haza. Nekik akarnak esélyt teremteni arra, hogy regisztrálhassanak, amíg itthon vannak.

A fentiekből leszűrhető, hogy az MSZP-s vezetők fejében már megszületett a koncepció arról, hogyan bonyolítsák le az előválasztást. Tóth Bertalan pártelnök és Molnár Zsolt budapesti elnök ezt ismertette részletesen újságíróknak kedden.

Bár eredetileg kora ősszel, majd legkésőbb novemberben akarták lebonyolítani az előválasztást, a dolog egyre csak csúszott, és a mostani csillagállás szerint januárban tervezik a szavazást, hogy aztán február 3. este nyolc órára meglegyen az eredmény.

Ki indulna az előválasztáson?

Rögtön az első kérdés, hogy miért van szükség erre az egészre. Hiszen nem hemzsegnek a jelöltek egyelőre az ellenzéki oldalon, vagyis nincs arról szó, hogy igazságot kellene tenni közöttük.

Molnár Zsolt erről azt mondta, hogy az eddigi választásokon kiderült, hogy "nem járható út az, hogy pártházakban alkudoznak az alkalmas jelöltről". Az előválasztás ugyan nem tökéletes megoldás, de szerinte általa világossá válik, ki az, aki valóban győzni akar. Molnár azt is megjegyezte, hogy a főpolgármester-jelöltség mellett néhány kerületi jelölt esetében is alkalmazhatják, ha nem vezetnek az egyeztetések eredményre.

Megvannak az időpontok

Molnár Zsolt ismertette az előválasztás MSZP által javasolt változatát, amelyről azt mondta, ragaszkodnak a határidőkhöz, illetve az egyszeri személyes megjelenéshez, a rendszer többi elemét azonban megváltoztathatónak tartják. A szocialista ütemterv a következő:

Mi van, ha a Fidesz meghekkeli?

Az MSZP-sek több tízezres részvételre számítanak, ami szerintük mindenképp reprezentatívabb, mint bármilyen kisebb mintás közvélemény-kutatás.

Arra a félelemre, hogy a Fidesz esetleg befolyásolni akarja a végeredményt, Molnár azt mondta, hogy minden regisztráló szavazónak alá kell írnia egy adatkezelési, illetve egy értéknyilatkozatot. És az elég furcsán veheti ki magát, ha egy fideszes ezt aláírja.

Kérdés lehet még, hogy a Jobbikot mennyire szívesen látják az előválasztáson. Tóth Bertalan pártelnök erről azt mondta, hogy az MSZP választmánya úgy döntött, hogy a szocialisták olyan jelölteket nem támogathatnak, akik szélsőséges nézeteket vallanak, vagy megkérdőjelezik a jogállamiságot.

Tóth azt is mondta, hogy a főpolgármesteri cím elhódítása azért fontos, mert "valós reményt adhat a kormányváltásra". Az előválasztást a szocialisták komolyan gondolják, mindent megtesznek annak sikeres lebonyolítása érdekében.

Borítókép: Horváth Csaba, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) fővárosi frakcióvezetője (b) beszélget Tarlós István főpolgármesterre Fotó: Beliczay László / MTI

Rovatok