Index Vakbarát Hírportál

Oscar-gyanús alakítás a Fidesz meglepődése a migránskártyákon

2018. november 13., kedd 10:57

Óriási elánnal nyomja továbbra is a Fidesz azt az üzenetet, hogy eltitkolt programban osztogatnak pénzt a déli útvonalon mozgó menekülteknek, akik bankkártyán jutnak hozzá az ingyensegélyhez.

Nézzünk pár

óriási meglepődést tükröző

nyilatkozatot: 

Az unió vagy az ENSZ kért-e és kapott-e engedélyt egy ilyen program elindítására a tagállamoktól?

– kérdezte, főleg, hogy szerinte sem az európai intézmények, sem az ENSZ nem ad egyenes válaszokat.

További migránskártyás nyilatkozatok a kormány háza tájáról

Szerdán a CÖF-CÖKA közleményt adott ki, hogy "döbbenettel fogadta", hogy regisztrált bevándorlókat Görögországban név nélküli bankkártyákkal látják el.

Csütörtökön a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese azt mondta az M1-nek, hogy a Görögországból elinduláshoz tud segítséget nyújtani a migránsoknak a bankkártya, amelyre néhány száz eurós havi juttatás érkezik.

Ugyanaznap szintén az M1 interjúvolta meg Snezana Galicot, a boszniai Una-Sana kanton rendőrségi szóvivőjét,  feltették neki a migránskártyás kérdést is. Azt mondta, egyelőre nincs hivatalos információjuk, de hallottak róla. Ha hivatalosan is megerősítik, hogy léteznek ilyen kártyák, akkor kivizsgálják, hogyan kerültek ezek a migránsokhoz, és törvényes-e az ilyen pénzügyi tranzakció.

Péntekre két nyilatkozat jutott: Bakondi György az M1-en úgy vélekedett: "furcsa koalíció" alakult az UNHCR, az Európai Bizottság és Soros György között. Ifjabb Lomnici Zoltán pedig úgy fogalmazott a tévének, hogy az illegális bevándorlók már nemcsak Görögországban, hanem Boszniában is használhatják a bankkártyákat, aminek jogállamban nem szabadna lehetségesnek lennie.

Deutsch Tamás hétfőn mondta azt, hogy "határozott, világos és egyértelmű nemet mondunk (...) az uniós pénzekkel feltöltött anonim migránskártyákra is".

Hogy mik a tények a kártyákról, azt itt próbáltuk meg röviden összefoglalni. A lényeg, hogy valóban kapnak a menedékjogért folyamodók (nem csak a menekültstátuszban lévők) ilyen kártyát, név valóban nincs rajtuk, ezen lehet persze vitatkozni, hogy jó dolog-e, de a pénzt a kormánypárti sejtetéssel szemben feltételekkel kapják, nem akárki juthat hozzá, nem óriási összegről, hanem pár tízezer forintokról van szó, és Soros Györgynek mindehhez speciel semmi köze. 

És minderről a program első pillanatától kezdve bizonyíthatóan tud a magyar kormányzat.

Illetve tudnia kellene, ha mégis elkerülte a figyelmüket, ráadásul egy ilyen forró témánál, amelyben még titkosszolgálati eszközökkel is nézik, hányan vannak épp a balkáni útvonalon, akkor valami nagy probléma van a kormányzati hatékonysággal. Nézzük, miről beszélünk:

Az UNHCR az ENSZ menekültügyi részlege. Magyarország is UNHCR-donor, és aki donor, az részt vehet például az ülésen, amelyben átbeszélik a következő évet. 2017-őszén ezen az ülésen a névsor szerint ott volt Horváth Zsuzsanna, a magyar ENSZ-nagykövet, aki egykor a Miniszterelnökségen is volt helyettes államtitkár, szóval aligha nevezhető a kormányzattól/Fidesztól függetlennek, pláne kritikusnak. 

Ezen az ülésen az ENSZ EU-s képviselője beszélt az összes EU-tagállam nevében, és a mondanivalója az volt, hogy mindenki támogatja az UNHCR programjait. Magyarország nem fűzött ehhez különvéleményt, még úgy sem, hogy az európai programoknál ott van, hogy cash-programmingot csinálnak, azaz készpénzt osztanak a menekülteknek/migránsoknak. Ez amúgy egy évek óta ismert segélyezési módszer a humanitárius katasztrófáknál szerte a világon, itt például óriási mennyiségű szakirodalom van, szóval nem a Fidesz bosszantására találták ki suttyomban az Európába érkezőknél.

Ami pedig az EU-s részt illeti, 2017 júliusában az EU egy sajtóközleményben jelentette be, hogy az Európai Bizottság (melynek tagjai közt ott ül Navracsics Tibor is) ESTIA néven új humanitárius programot indít, ennek részeként 57,6 millió euró jut majd arra, hogy bankkártyán, készpénzként adják oda az érkező migránsoknak/menekülteknek. 

A sajtóközleményben van egy link (pdf nyílik) egy elég részletes táblázathoz is, melyben leírják, hogy mikori döntéssel, hány eurót, milyen szervezeten keresztül adnak majd ki.

Nehéz elképzelni, hogy a menekültügy minden rezdülését követő magyar kormányt legalább egy sajtószemle erejéig ne tájékoztatták volna minderről, illetve ne kért volna erről információt a kormány. Főleg, hogy a program kiterjesztéséről a kormányközeli Magyar Idők és az Origo is idén áprilisban, azt írták, "már több mint 23 ezer embert szállásoltak el városokban, rendszeres pénzbeli támogatást pedig 41 ezernek nyújtanak".

Persze nem először fordul elő, hogy a kormány kommunikációs háborút hirdet valami ellen, ami egyrészt egyáltalán nem újdonság, másrészt belülről követhette a létrejöttét. Februárban írtuk meg, hogy a kormányzat szavakban nekiugrott az ENSZ migrációs programjainak úgy, hogy az ENSZ-ben szó nélkül végigcsinálták az egész döntéshozatali mechanizmust. Igaz, aztán júniusban Szijjártó bejelentette, hogy Magyarország kilép a migrációs ENSZ-tárgyalásokból.

(Borítókép: Halász János a Fidesz frakcióvezető-helyettese 2018. július 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok