Index Vakbarát Hírportál

Orosz-magyar közös onkológiai iskolát hoznak létre

2018. november 13., kedd 17:58

Kásler Miklós miniszter egy orosz-magyar onkológiai iskola létrehozását jelentette be Voronyezsben, miután találkozott és tárgyalt a régió kormányzójával hétfőn. Az intézménynek Moszkvában, Budapesten és Voronyezsben lesznek központjai, tudósít a RIA hírügynökség

A tervek szerint orosz tudósok és orvosok dolgoznak majd együtt, hogy a molekuláris szintű patológiai folyamatokat tanulmányozzák. Kásler azt is bejelentette, hogy a magyar rektori konferencia és az orosz rektori tanács közösen tárgyalnak majd a további együttműködés lehetőségéről. A voronyezsi kormányzó, Alexander Guszev azt mondta, 2019-ben indul a projekt, nagy forrásokat fordítanak majd erre. 

Az együttműködésnek már van hagyománya: a Voronyezsi Állami Orvosegyetem évek óta dolgozik együtt magyar egyetemekkel, 2014-ben pedig az Onkológiai Intézettel is aláírt egy kooperációs megállapodást. 2017-ben a Semmelweis Egyetem rektora, Szív- és Érgyógyászati Klinikájának vezetője, Merkely Béla adott órát Voronyezsben, idén februárban voronyezsi hallgatók érkeztek Magyarországra nemzetközi diákkonferenciára, áprilisban pedig magyarok Voronyezsbe.

Rovatok