Index Vakbarát Hírportál

Több mint 2 ezer szülő komoly tanárhiányt lát az iskolákban

2018. november 13., kedd 07:54 | aznap frissítve

Egy online kérdőív segítségével több mint 5 ezer szülő panaszait összegezte a tanárhiányról a Szülői Hang Közösség. A civil kezdeményezés az oktatás megújítása érdekében jött létre a a 2016-os tanártüntetések hatására. Tagja a Civil Közoktatási Platformnak, amellyel a kormány nem tárgyal. 

A Szülői Hang Közösség  önkéntesei összesen 5281 szülői visszajelzés alapján készítették el felmérésüket.  A nem reprezentatív, de a nagy számú megkérdezett miatt egyáltalán nem figyelmen kívül hagyható felmérés eredményei a következők: 

A felmérés végeredménye részletesen itt olvasható. Az összesített eredményeken túl interaktív ábrák segítségével mutatják be az iskolatípus, fenntartó és településtípus szerinti különbségeket, az egyes tantárgyakra bontott adatokat, és kitérnek arra is, hogyan romlanak az oktatás minőségére vonatkozó mutatók a tanárhiány megjelenésével.

Az Index az országos tanárhiányról szeptember elején a Klebelsberg Központ belső adatai alapján számolt be részletes adatokkal és grafikonokkal. Akkor azt írtuk:  az iskolák által használt KRÉTA közoktatási rendszer augusztus végén 4325 betöltetlen pedagógus álláshelyet jelzett a Klebelsberg Központ által fenntartott állami általános iskolákban és gimnáziumokban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azzal érvelt, hogy ugyan vannak betöltetlen álláshelyek, de az iskolák mindenhol megoldják a hiányt helyettesítésekkel, túlórákkal.

Ahogy a most ismertetett felmérés is mutatja, ezt nem sikerül mindenhol megoldani, és ez a helyzet rontja a magyar oktatás minőségét. 

Rovatok