Index Vakbarát Hírportál

Elhagyja a tanári pályát az élő kiscsirkét boncoló tanár

2018. november 15., csütörtök 20:21

Távozott a keszthelyi gimnáziumból és ezzel együtt a tanári pályáról is az a férfi, akinek a biológia-szakkörein élő állatokat is boncoltak a diákok a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban.

Videó is készült arról, hogy egy szinte teljesen kifejlett csibét fordítanak ki a tojásból a diákok, az állat tátog, lélegezni próbál és el akar mozdulni a szike elől. A mobillal készült videón a gimnazisták is szóvá teszik, hogy az állat csipog és rugdos, mire a tanár azt mondja: „Nem csipog, csak fulladozik”.

A csütörtök esti RTL Híradó-nak nyilatkozott is a volt tanár, aki azt mondta, azóta távmunkában dolgozik. Ugyanakkor elkötelezett tanárnak tartja magát, és szerinte ha az oktatásban valamit meg lehet mutatni a valóságban, akkor azt úgy is kell megmutatni, az öncélú állatkínzást azonban ő sem támogatja.

Körülbelül annyit szenvedett, mint egy falusi csirkevágás során a csirke, amit táplálkozás céljából megeszünk

– mondta az esetről.

Az RTL Híradó szerint az általa vezetett szakkörön egyébként csak szülői beleegyezéssel vehettek részt a diákok, így mindenki tudta, milyen kísérleteket végeznek.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság június elején megszüntette a nyomozást, mert szerintük nem történt bűncselekmény. Az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács hivatalos állásfoglalására hivatkoztak, amely szerint „a biológiai szakkör keretében állatokkal kapcsolatos oktatási célú demonstráció nem minősül állatkísérletnek”. Ha pedig nem állatkísérlet, akkor „nem lehet szó engedély nélkül végzett állatkísérletről sem”.  A határozat szerint a tanár szándéka nem irányult bántalmazás megvalósítására. Ekkor közös megegyezéssel a férfi távozott is az iskolából. 

Rovatok