Index Vakbarát Hírportál

Felülvizsgálhatják a közjegyzői törvényt

2018. november 16., péntek 13:28

Trócsányi László igazságügyminiszter szerint felülvizsgálhatják a közjegyzői törvényt, amely 2021-ben lesz harmincéves, és mivel státuszjogszabály, abban kizárólag a hivatásrendi működésre vonatkozó szabályoknak van helyük. Trócsányi szerint a jelenleg a törvényben foglalt, a nem peres eljárásra vonatkozó rendelkezéseket máshol kellene szabályozni.

A közelmúltban újraszabályozták a közjegyzői vizsga előírásait, kötelező kinevezési feltétellé vált. 2019-től pályaalkalmassági vizsgálat is a kinevezés a feltétele, emellett rendezték a helyettesítés szabályait, valamint a törvényességi felügyelet kérdését. 

Problémát okoz a közjegyzők közötti jövedelemkülönbségek növekedése, amely már a hivatás egységét veszélyezteti. Egy közjegyző bevétele jelentősen függ attól, hol található a székhelye, a kisvárosokban dolgozók komoly problémával küzdenek, az irodát is nagy nehézséggel tudják fönntartani, míg másoknál a hagyományos feladatok háttérbe szorulnak, tevékenységük jelentős részét banki okiratok szerkesztése teszi ki.

Trócsányi szerint ezért minden közjegyző számára egyenlő feltételeket kell teremteni a szakmai munkára, és csak korlátozott verseny képzelhető el a közjegyzők között, amely nem mehet a szakmai munka rovására.

A miniszter közölte, az új közjegyzői díjrendelet 2019. január 1-jei hatálybalépést egyeztetések előzik meg a következő hetekben, melyeken személyesen is részt akar lenni. (MTI)

Rovatok