Index Vakbarát Hírportál

Gruevszki gyalog és illegálisan mehetett át a macedón határon

2018. november 16., péntek 12:51

Illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába a hazájában börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki Magyarországon kért menedékjogot, ezt az albán rendőrség közölte az AFP hírügynökséggel

Gruevszki egyik határállomáson sem jelentkezett be átlépésre, szerintük vagy a Preszpa-tó mellett vagy Debar macedón város közelében léphette át gyalog a határt.  Gruevszki útlevelét a macedón hatóságok korábban bevonták, de a térségbeli országok állampolgárai személyi igazolvánnyal közlekedhetnek az országok között.

Miniszterelnökség: az állam és a hatóságok sem segítették Gruevszkit

A Miniszterelnökség közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Gruevszkit Macedóniából való kijutásában. 

Azt írták, Macedónia korábbi miniszterelnöke egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani.

"A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki - tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le" - olvasható a közleményben. 

Gruevszki ellen hétfőn adott ki Szkopje nemzetközi elfogató parancsot. A politikusnak, aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, múlt hét csütörtökön kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

(MTI)

Rovatok