Index Vakbarát Hírportál

Huszárkodás hozza össze a kormányt a kínai közösséggel

2018. november 20., kedd 16:49 | aznap frissítve

Gondolta volna, hogy a mostani, bevándorlásellenes, kultúramegvédős időkben lesz egy olyan esemény, ahol magyar huszáros kínai gyerekeknek adnak okleveleket magyar huszárkodásért, kínai támogatással? És mindezt a Honvédelmi Minisztérium, az Emmi és a Magyar Katolikus Egyház áldásával? Pedig pont ez történt a hetekben Nagymaroson, ahol megrendezték az első Hussar Race-t. Egy eseményt, amely huszárcsákókon és hazafias nevelésen keresztül nyit keletre és integrálja a magyarországi kínai gyerekeket az éledező magyar militarizmusba.

A nyáron részletesen foglalkoztunk a magyarországi kínai közösséggel, többek között azzal is, hogy a közösség mennyire integrálódik fokozatosan a magyar kulturális és politikai életbe. Ahogy viszont egy olvasónk felhívta erre a figyelmünket, ez jobban megy, mint gondoltuk, a hétvégén ugyanis

egy olyan rendezvényt tartottak, amelynek Rétvári Bence és a váci püspök volt a védnöke, és egy csapat kínai szervezet a támogatója, egy csapat magyar huszár és kínai gyerek meg a résztvevője.

Ez volt az első Hussar Race, avagy huszáros tematikájú sportverseny, amelyet egyszerre támogat többek között a kormány által életre hívott Honvédelmi Sportszövetség, a CBA, a Fujiani üzletemberek magyarországi egyesülete, a magyarországi kínai nők és gyerekek egyesülete vagy a magyarországi kínai kaligráfiai társaság.

Saját leírása alapján “a Hussar Race olyan hazafias nevelést szolgáló honvédelmi sportverseny sorozat, amely szorosan kapcsolódik a hazafias nevelés elválaszthatatlan részét képező egyetemes és nemzeti huszárkultúrához”. A Hussar Race, ahogy Fórizs Zoltán, a verseny egyik ötletgazdája elmagyarázta, a Spartan Legion nevű akadályversenyekből nőtte ki magát. Ez egy magyar verseny volt, amely annak ellenére használta a Spartan nevet, hogy nem vásárolta meg ehhez a nemzetközi Spartan Race licenszet, ezért nevet kellett változtatnia. 

Ebből lett a Hussar Race, látszólag egyszerűen lecserélve az erdei tájékozódási futó és akadályverseny görög tematikáját egy magyarosabbra. Fóris állítása szerint viszont régóta foglalkozik a huszárkultúrával, még az ügyben is elindított egy kezdeményezést, hogy a huszárkultúra Unesco-védelmet is kapjon.

A versenyen amúgy három számban futottak versenyt a résztvevők, de volt akadályfutás, íjászat, huszárbemutató, csákókészítést, és mindenféle egyéb program. Ja és nyitóprogramként Petrovics László, Nagymaros polgármestere lerakta a Törökmezei Mária kápolna alapkövét is (ami, mint a hivatalos közleményből kiderül,"Magyarország és Európa első interaktív – 'smart' kápolnája" lesz).

Nyitó beszédet pedig Rétvári Bence EMMI államtitkár/fővédnököt helyettesítve Dr. Sölch Gellért, az EMMI stratégiai ügyekért felelős helyettes-államtitkára mondott. Az általunk látott képek alapján jórészt kínai gyerekekből és szüleikből álló közönségnek.

A kormánytól a kínai negyedig

A rendezvényt a Honvédelmi Sportegyesület támogatta anyagilag, amelyet 2016-ban hozott létre a kormány, és amelynek Simicskó István volt honvédelmi miniszter elnököl, de ami a pénzét az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapja. A Sportszövetség 3,2 millió forinttal támogatta. Az esemény támogatói között viszont ezen kívül, ahogy már említettük, megjelenik több kínai szervezet is. Pontosabban a magyarországi kínai kisebbség egyesületei, ahogy a médiatámogatók között is megtalálni a kínai közösség újságjait.

A kínai egyesületek pedig sokat segítettek megszervezni, hogy sok kínai gyerek is részt vegyen a programon: hirdették az eseményt a kínaiak fő kommunikációs csatornáján, a Wechat-en, szerveztek buszokat a Nagymarosra kilátogató kínai családoknak, és kínai animátorokat is hoztak, akik segíteni tudtak a magyarul nem feltétlenül jól beszélő kínai gyerekeknek eligazodni a programok és versenyszámok között.

A Wechat felhívás szerint az esemény jó alkalom az itt élő kínaiak “szabadidős tevékenységeinek gazdagítására, a magyar történelem és kultúra mélyebb megismerésére, a kínai magyar barátság elősegítésére”.

De hogy alakult ki ez a nemzetközi huszárkoalíció, honnan jött a kínai kapcsolat? Hát, röviden, kiderült, hogy

az itt élő kínaiak pont annyira vonzódnak a gyerekek militáns neveléséhez, mint a magyarok.

Még egy dolog, ami összeköt. A Hussar Race egyik szervezője kínai utazásai kapcsán ismerkedett meg egy olyan magyarországi szervezet képviselőivel, amely military táborokat szervez itt élő kínai gyerekeknek. Ez a Kis Harcos Farkas Ifjúsági Katonai Kiképző Tábor, vagy angolul The Wolf Warrior Youth Military Training Camp, ami nagy valószínűséggel egy népszerű kínai akciófilm franchise-ról ( Wolf Warrior) kapta a nevét. Valószínűleg ez a szervezet táboroztatott kínai gyerekeket a Magyar Honvédség által támogatott mogyoródi military táborban tavaly nyáron.

És mivel a magyar kínai közösségben eléggé összefonódnak a civil szervezetek, egy-egy ember több egyesületben is tag vagy vezető, így a military tábor szervezőin keresztül a Hussar Race sok más egyesülethez is eljutott. Így kerülhetett a rendezvény támogatói közé a magyarországi kínai nők egyesülete, a kínai diákok és szülők bizottsága, vagy az olyan tartományi szervezetek, mint a Guizhoui Egyesület.

Mindez egy gyönyörű barátság kezdete lehet a katonaságot a fiatalok között promótálni akaró magyar kormány, a kínai közösség és a “huszárkultúrát” megőrizni kívánó versenyszervezők között. A Hussar Race szervezői már szervezik a következő versenyt, amin, ha megmarad a kínai kapcsolat, és miért ne maradna meg, újabb kínai gyerekek kaphatnak majd okleveleket huszárkodásból.

(Borítókép: Li Haodong)

Rovatok