Index Vakbarát Hírportál

Botka: Egy közeli falu MSZP-tag polgármestere a Fidesz jelöltje mellett kampányolt

2018. november 22., csütörtök 04:49

Ha ugyanaz történik ugyanazokkal a szereplőkkel, akkor a vége is ugyanaz lesz

– mondta az ellenzéki esélyekről Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere a HVG-nek adott interjújában.

Botka beszélt arról, hogyan élte meg azt az időszakot, amikor belebukott a miniszterelnök-jelöltségbe. Azt mondta, nem a kormány támadasai, "karaktergyilkosságai" miatt lépett vissza tavaly októberben, hanem mert nem sikerült elfogadtatnia az ellenzéki szereplőkkel, hogy új politika kell.

Szerinte ő volt az, aki kimondta, hogy ha minden úgy marad az ellenzéki politizálásban, akkor megint jön a fideszes kétharmad. Ő ezért hirdette meg a "fizessenek a gazdagok" jelmondatú politikáját, hogy jelezze, alapvető változások kellenek. "Ez volt az egyetlen politikai kezdeményezés, ami hónapőokig uralni tudta a közbeszédet, és egy időre kiszorította a toptémák közül a migránsozást."

A politikájához azonban – mint mondta – nem talált partnereket. És láthatóan Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelme után is az ellenkezőjét tették az ellenzéki szereplők, mint amit a választók igényeltek.

Botka az intejúban odaszúr Gyurcsány Ferencéknek és a vele szövetkező szocialista vezetőknek:

Botka arról is beszél az interjúban, hogy a Fidesz azért támadja őt egyre hevesebben, mert nem hajlandó megalkudni a Fidesszel.

Orbán már csak így működik: vagy megalkuszol, vagy a legszemetebb karaktergyilkosságnak nézel elébe.

Éppen ezért az ellenzéki politikusoknak két választása van szerinte: vagy tudomásul veszik, hogy mi a szerepük a NER-ben, "tudomásul veszik, hogy őfelsége jól fizetett ellenzékének vagy a rendszer alvállalkozójának lenni elfogadható", vagy nem hódolnak be, "viszont akkor szembe kell nézni a legaljasabb támadásokkal".

Az újságírói kérdésre, hogy például behódolt-e Hiller István, akivel a 2016-os kongresszus előtt barátságos interjút készített a Magyar Idők, Botka azt válaszolta: "mindenki el tudja dönteni, hogy a rezsim hogyan tekint valakire, aki PR-riportokat kap a Magyar Időkben, és ki az, aki a címoldalon bűnözőként van feltüntetve".

Majd Botka példaként említi a behódolásra azokat a kistelepülési vezetőket, akiket a Fidesz szerinte sakkban tart a fejlesztési forrásokkal.

Egy közeli falu mai napig fizetős MSZP-tag polgármestere például a választást megelőzően kiállt a Fidesz jelöltje mellett kampányolni

– mondta Botka a polgármester megnevezése nélkül.

Botka kijelentette az interjúban, hogy őt viszont nem törik meg a támadások, elindul jövőre Szegeden "a legszélesebb összefogással", ugyanis nem hagyja "gazemberekre a várost".

Rovatok