Index Vakbarát Hírportál

Súlyos gondok vannak a betegekbe épített eszközökkel, itthon is

2018. november 25., vasárnap 18:51

Sok millió beteget veszélyeztetnek olyan orvosi implantátumok és hasonló eszközök melyek megfelelő hatósági szabályozás nélkül kerülnek piacra, ezt derítette ki egy nemzetközi tényfeltáró újságírói projekt, amelyben a magyar Direkt36 is részt vett.

Az International Consortium of Investigative Journalists által vezetett kutatásból kiderül, hogy

az egészségügyi hatóságok gyakran még a komplex orvostechnikai eszközökkel is engedékenyebbek, mint amilyeneknek az egyszerűbb gyógyszereket alávetik.

Ráadásul hibás eszközök sokszor a piacon maradnak, és további károsodásokat okoznak a betegeknek.  Előfordul, hogy a gyártók ugyan egy-egy problémás eszközt bizonyos országokból visszavonnak, de máshol aztán tovább forgalmazzák.

Gondok vannak a hibás eszközök nyomkövetésével is. A gyártók és a kórházak nem minden problémás esetet jelentenek be, sokszor pedig az is gondot okoz, hogy elérjék a betegeket, akikbe a rosszul működő implantátumok beletették. 

Az ICIJ elemzése szerint az elmúlt tíz évben 1,7 millió sérülés és közel 83 ezer haláleset volt köthető hibásan működő orvostechnikai eszközökhöz.

A Direkt36 hozzájutott közel 180 olyan jelentéshez, amelyek orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos hazai esetekről vagy magyarországi forgalmazású hibás termékekről szólnak.

Kiderült, hogy Magyarországon az inzulinpumpa használóknak több mint a felét érintette egy olyan tavalyi intézkedés, ami miatt a Medtronic világszerte visszahívta egyik termékcsaládját. A gyártó közölte, szélsőséges esetben akár halálesetet is okozhat a hibás eszköz, de úgy tudják, ilyen nem történt. Az inzulinpumpákkal foglalkozó egyik vezető orvos, Kocsis Győző a lapnak azt mondta, nem tud arról, hogy bárkinek súlyos károsodást okozott volna a pumpaszerelék.

Esetlegesen szennyezett térd- és csípőprotézisek visszahívásai is érintettek magyar betegeket, valamint sok jelentés foglalkozik mellimplantátumokkal kapcsolatos problémákkal is. Van egy olyan termék, amellyel a dokumentumok szerint Magyarországon különösen sok gond volt.

Egy 2017 augusztusi jelentés szerint egy budapesti kórházban távolítottak el egy nő melléből egy Nagor gyártmányú, GFX típusú implantátumot, miután a páciensnél komplikációk merültek fel. A gyártó cég által leadott jelentés szerint kapszuláris kontraktúra történt, ami egyike a mellimplantátumok beültetése után időnként jelentkező, akár komoly fájdalmakkal is járó szövődményeknek. Akkor alakul ki, ha a szervezet túl erősen reagál az idegen anyagra, és az átlagosnál vastagabb burkot képez az implantátum köré. Ha a burok túl vastag, akkor az összenyomhatja az implantátumot, és ezért akár eltávolítására is szükség lehet.

A jelentésből nem világos, hogy pontosan mi történt ebben az esetben, de úgy kategorizálták, mint ami komoly közegészségügyi fenyegetést jelentett, és halálesettel vagy az egészségügyi állapot váratlan és súlyos romlásával járt. A jelentésből kiderül emellett még, hogy 2012 óta világszerte 140 olyan incidens volt, amikor ugyanilyen típusú implantátumnál merült fel hasonló szövődmény, és ennek közel egyharmada, 43 eset Magyarországon történt. 

A címlapi ajánlóban korábban tévesen szerepelt, hogy 1,7 millió halálesetet okoztak az eszközök.

(Borítókép: Egy beültetett pacemaker öntgenképe - fotó:  SIP/UIG via Getty Images)

Rovatok