Index Vakbarát Hírportál

Vadai a fideszeseknek: Bilincsben, vezetőszáron fogják befejezni munkájukat

2018. november 26., hétfő 13:45

Hétfőn a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az országgyűlés ötnapos ülése, amit egy kétórás interpellációs szakasz követ majd, hogy az azonnali kérdésekkel záruljon a napi program.

Az egyik napirend előtti felszólaló a DK-s Vadai Ágnes volt, aki arra kérdezett rá, hogy hogyan lehetséges az, hogy a hazájában elítélt, nálunk azonban politikai menedékjogot kapó volt macedón miniszterelnök, Nikola Gurevszki nem a tranzitzónában várta ki kérelme elbírálását, mint mindenki más, hanem Budapesten.

Illetve leginkább arra mutatott rá, hogy Orbán Balázs államtitkár legutóbb egy olyan bekezdését említette egy törvénynek magyarázatában, amit éppen a kormány függesztett fel: az általa említett részt ugyanis a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva függesztették fel.

Vadai szerint ez tehát azt jelenti, nincs már válsághelyzet, ami viszont azt jelenti, hogy akkor "nincsen közbeszerzés nélküli luxusköltekezés sem", és hosszan sorolta a DK-s politikus, kik és hogyan fognak börtönbe kerülni. 

"Mostantól a börtön kockázatát vállalják, amikor közbeszerzés nélkül költik az EU pénzét (...) lehet választani, embercsempészet vagy korrupció miatt mennek börtönbe"

- mondta, majd belelendülve folytatta: "bilincsben és vezetőszáron fogják befejezni a munkájukat". Vadai szerint, amikor a magyarok elzavarják a kormányt, annak tagjai mindent el fognak veszíteni, a legfőbb ügyésznek lesznek cellatársai, 

"Mi, európai magyarok, borzasztóan várjuk hogy a rács megfelelő oldalára kerüljenek"

- fokozta Vadai, aki szerint a magyarok nem fogják hagyni, hogy "Putyin-gazdához" meneküljenek. 

Kontrát Károly válaszában azt mondta, Magyarország kormányának minden tagja a magyar törvények betartásával jár el, és a fenyegetést, "azt a cinikus, vérlázító fenyegetést" visszautasítja, amivel Vadai élt.

Ezután azt a dolgot nem oldotta fel, hogyan hivatkozhatott egy államtitkár olyan passzusra, amit éppen a kormány függesztett fel a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva, hanem azt sorolta, hogy igenis joggal van ilyen válsághelyzet elrendelve: a balkáni útvonal aktív, a görög hatóságok 14 ezer embert hoztak át a szárazföldre. A konkrét Gruevszki-ügyről pedig megismételte, hogy nem adhat információt egyetlen menekültügyi eljárásról sem.

Újabb államtitkár, újabb magyarázat arra, miért kerülhette el Gruevszki a tranzitzónát

Az interpellációknál egy másik DK-s, Arató Gergely is felhozta a Gruevszki-ügyet, és arra volt kíváncsi, hogy ki adott utasítást a magyar diplomatáknak, hogy Albániától Magyarországig autóval vigyék, és kézről-kézre adják Gruevszkit végiga Balkánon. Illetve azt kérdezte, hogyan, milyen alapon kerülhette el például a tranzitzónát, amikor épp nem érvényes az a passzus, amire korábban egy államtitkár hivatkozott. Illetve kitől, és milyen papírokat kapott, amivel belépett Magyarországra.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár válaszában elmondta, hogy a magyar diplomaták semmilyen szökésben, szöktetésben nem vettek részt, Gruevszki három határt lépett át, tehát hatszor ellenőrizték papírjait, és továbbengedték. A budapesti meghallgatását pedig nemzetközi jogszabályok tették lehetővé.

Kommunista tempó

A DK-s Varjú László Orbán Balázs államtitkárt interpellálta szintén Gruevszki-ügyben. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy milyen és milyen értékű ellátásokat kapott a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnök, és mennyibe került az adófizetőknek Gruevszki ellátása.

Orbán Balázs államtitkár válaszában azzal kezdett, hogy elképesztő, amit a DK képviselőcsoportja ebben az ügyben csinált ma, és bár tudja, hogy a munkaköri leírásának része, hogy válaszoljon, de hozzátenné, hogy a nagymamája, 4 és fél évet ült Rákosiék börtönében politikai okokból, ő mondta többször a rendszerváltás után dolgokra, hogy "kommunista tempó". És neki a DK-ról, és ezekről az interpellációkról ez jutott az eszébe, hogy a bűncselekmények elkövetésével vádolás, a börtönnel fenyegetés semmi más, mint kommunista tempó.

Gruevszki-ügyről pedig azt mondta, a jogszabályokban meghatározottak szerint jelentkezett Gruevszki a külképviseleten, a jogszabályoknak megfelelően kapott a schengeni övezetbe belépést biztosítót okmányt, a jogszabályoknak megfelelően lett meghallgatva Budapesten, a jogszabályoknak megfelelően zajlott nem a tranzitzónában az eljárás.

Felelős párkapcsolatról a nemzeti alaptantervben

A KDNP-s Harrach Péter interpellálta a KDNP-s államtitkárt, Rétvári Bencét a felelős párkapcsolatra, illetve a családi életre való nevelésnek megjelenéséről a köznevelésben.

Harrach szerint a keleti ember családban él és családban gondolkodik, támaszt jelent neki, megéli a gyermekvállalás örömét, míg a nyugati kultúrában az értékrendben lecsúszott a család megbecsülése, és hajlamosak családon kívül élni. Így azonban a gyermek személyiségének fejlődése csorbul. Egy magyar felmérés szerint a 40 év körüliek 40%-a gyermektelen és 32%-uk párkapcsolaton kívül él.

Harrach szerint a párkapcsolat magánügy, abba nem kell beleszólni, azonban ha a köznevelés része a párkapcsolatról való gondolkodás, vagy a családi éltre való nevelés, az mindenképp üdvözlendő lenne. Rétvári szerint, aki ilyesmit javasol, nyitott kapukat dönget, hiszen a kormány szerint is fontos részének kell lennie a köznevelésnek a családi életre nevelés. "A családi élet és a karrier összehangolását érdemes ma egy tizenéves fiatallal végigbeszélni" - mondta Rétvári, aki szerint a felelős párkapcsolatokról való beszélgetésnek is helye van a nemzeti alaptantervben.

Tállai szerint csak a bankrendszernek volt jó a lakástakarék

A Jobbik a megszüntetett lakástakarékosság kapcsán interpellált. Szerintük hazudik a kormány amikor arra hivatkozik, hogy az önálló lakás, ház vásárlása volt a cél, és ez nem teljesült megfelelő módon, mert valójában társasházak újítottak fel a házat, vagy akár egy hitelfelvétel önrészének lehetett alapja egy lakásvásárlásnál. A társasházak 80-90%-a használta felújításra, vagy kazáncserére. Hozzátették, fejezze be a kormány a fenyegetőzést, hogy az utolsó pillanatokban megkötött szerződéseknél vizsgálódni fognak.

Tállai válaszában arról beszélt, hogy ez csak a többségében külföldi tulajdonban álló bankoknak volt jó biznisz, az elmúlt 8 évben 60 milliárd nyereséget termelt a pénzintézeteknek ez a rendszer, amiből 30-at ki is vettek osztalékként,

"SENKI MÁSNAK NEM VOLT JÓ, CSAK A BANKRENDSZERNEK"

- mondta Tállai, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy két nap alatt 140 ezer új szerződést sikerült kötni, ami csak akkor volt lehetséges, ha ez nagyon megéri a bankrendszernek.

Rovatok