Index Vakbarát Hírportál

AB: Minden bizonyítékot meg kell vizsgálniuk a bíróságoknak a gyermekelviteli perekben

2018. november 29., csütörtök 11:50

Igazat adott az Alkotmánybíróság annak az anyának, aki szerint a magyarországi bíróság nem vizsgálódott kellő alapossággal, amikor kimondta, hogy jogellenesen – az olasz származású apa tudta nélkül – hozta el gyermekeit Magyarországra addigi, spanyolországi lakhelyükről.

Az AB kimondta, hogy „a gyermek jogellenes elvitele miatt folyó eljárásban a bíróságnak lehetőség szerint a felek által felajánlott összes bizonyítási eszközt igénybe kell vennie, hogy egyértelműen megállapítható legyen a kiskorú érdeke” – írta az MTI.

Az anya a tisztességes eljáráshoz való alapjog sérelmére hivatkozva fordult az AB-hez. Álláspontja szerint a bíróság ellehetetlenítette számára a bizonyítást például azzal, hogy

Az Ab határozata szerint a konkrét ügyben a bíróságok a szakértő kirendelésére irányuló indítványt értelmezhető indokolás nélkül utasították el, ezzel az anyát lényegében az egyetlen lehetséges bizonyítási eszköz igénybevételétől fosztották meg. A bíróságok részletesen megvizsgálták azokat a körülményeket–- így például a szokásos tartózkodási helyet vagy az elvitel jogellenességét –, amelyeket a nemzetközi és a hazai szabályozás megkíván. Nem vizsgálták azonban kellő alapossággal azt, hogy a visszavitel a gyermekek számára milyen pszichés vagy testi következményekkel járhat. Ez sérti a tisztességes eljáráshoz fűződő alapjogot, ezért az AB megsemmisítette a támadott bírósági határozatokat.

Rovatok