Index Vakbarát Hírportál

Visszakoznak kicsit az ünnepnapi tüntetések betiltásánál

2018. november 29., csütörtök 16:31

Kevesebb helyszínen korlátozná a gyülekezési szabadságot a parlament fideszes többségű törvényalkotási bizottsága, mint azt a kormány tervezte. A csütörtökön benyújtott összegző módosító javaslat szerint csak a budapesti Kossuth térre, illetve a Batthyány-örökmécses előtt lévő térre vonatkozna a tüntetések korlátozása a nemzeti ünnepeken és gyászanpokon.

Semjén Zsolt minisztereénök-helyettes eredetileg a kormány nevében sokkal szigorúbb javaslatot nyújtott be. Semjén a településkép-védelmi törvény módosításába csempészte bele a gyülekezési szabadság korlátozását, ugyanis számos helyszín esetében azt javasolta, ne minősüljenek közterületnek ünnepnapokon.

Itt tehát nem lehetett volna tüntetni. "A helyszínek a törvény által lefoglaltak lesznek az ünnepségek idejére" - írta Semjén az indokolásban. Olyan helyszíneket sorolt fel Semjén a javaslatban, mint a Szabad Sajtó út, ahol március 15-én a baloldal tüntett többször, vagy a Magyar Rádió előtti terület, ahol a Jobbik szervezett demonstrációt október 23-án.

A törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata alapján a Fidesz visszakozik ebben az ügyben, ugyanis kihúzná a helyszínek zömét a javaslatból. A bizottság a nemzeti ünnepek, a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségek, valamint az október 6-ai gyásznap méltó megünneplésével összefüggő korlátozásokat kizárólag a Kossuth térre, valamint a Batthyány-örökmécses előtt lévő térre szűkítené.

A javaslat indokolásában az áll: "A nemzeti gyásznapok alkalmával a Kossuth Lajos téren tartott méltó megemlékezésekkizárólagosságának biztosítása a jogalkotó szándéka.

A módosító javaslat a szabályozást az Alaptörvényben foglalt nemzeti ünnepekre és az állami rendezvények hagyományos központi helyszínére, a Kossuth térre, továbbá a Batthyány-örökmécses előtt lévő térre szűkíti.

A parlamentnek majd szavaznia kell arról, hogy elfogadja-e ezt az összegző módosítót, vagy az eredeti Semjén-javaslatot támogatja. De Hende Csaba fideszes bizottsági elnök aligha nyújtotta volna be ezt a módosítást, ha ne élvezné a fideszes többség támogatását.

Borítókép: Németh Sz. Péter / Index.

Rovatok