Index Vakbarát Hírportál

RTL Klub: Bécsbe költözik a CEU

2018. december 1., szombat 20:35

Eldőlt, Bécsbe költözik a CEU – értesült az RTL Klub.

Az egyetem vezetése máig adott határidőt a kormánynak arra, hogy aláírja a CEU budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást, ez azonban nem történt meg. A döntést az intézmény részéről hivatalosan nem erősítették meg, de hétfő délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze. 

A kormány az RTL kérdésére azt közölte: az egyetem ultimátumaival nem foglalkoznak. Szombaton tüntettek is az intézmény mellett: tiltakozók a budapesti Kossuth téren jelképesen eltemették az oktatás szabadságát.

A kormány 2017. március 28-án beadott egy módosító javaslatot a felsőoktatási törvényhez. Ez ugyan kiszűrné az áldiplomákat adó külföldi egyetemeket, de ellehetetlenítené a Soros György által alapított CEU magyarországi működését. A javaslat két új feltételt ír elő a CEU itteni működéséhez: legyen az USA-ban is kampusza, és szülessen államközi megegyezés az itteni tevékenységéről.

A törvényjavaslat ellen egyetemi oktatók, diákok és pártok mellett több ezer vezető külföldi közgazdász, tudós, és 15 Nobel-díjas is tiltakozott. Az USA budapesti követsége után az amerikai külügy is megvédte az egyetemet. 2017. április 4-én a parlament sürgősséggel szavazta meg a törvényt, és még meg is szigorították a határidőket. 2017. április 9-én több tízezren tüntettek a törvény ellen.

2017. április 26-án az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel a módosítás korlátozhatja a szabad szolgáltatásnyújtás elvét.

2017 októberében bejelentették: a CEU oktatási tevékenységet végezhet a New York-i Bard College kampuszán, amivel megfelelhet az oktatási törvény módosításának. 2017. október 13-án Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta: módosítják a törvényt, így a CEU egy év haladékot kaphat az új feltételek teljesítéséhez.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányinfón azt mondta, a kormány garanciát adott, hogy az egyetem a jogszabályoknak megfelelően felsőoktatást folytathat.

Arra a kérdésre, hogy aláírja-e a kormány az együttműködési megállapodást New York állammal, azt mondta, „én nem látok New York-i látogatást Szijjártó Péter naptárjában a következő három napban". A végső ratifikációt az Országgyűlés mondja ki, mondta Gulyás. Gulyás végig a Közép-európai Egyetemről beszélt, amikor azt említette, hogy a kormány garantálja, hogy a jogszabályoknak megfelelően működhetnek Magyarországon.

AZ INDEX MEGKÉRDEZTE, HOGY EZT A MONDATOT CEU-VAL IS EL TUDJA-E MONDANI, A KETTŐ UGYANIS KÉT KÜLÖN INTÉZMÉNY. GULYÁS AZT FELELTE, EZÉRT FOGALMAZOTT PONTOSAN, AMIKOR KÖZÉP-EURÓPAI EGYETEMRŐL BESZÉLT.

Rovatok