Index Vakbarát Hírportál

Elítéli az ellenzék a CEU elüldözését

2018. december 3., hétfő 16:47

A CEU amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe telepíti át, az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberétől, de az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját.. A költözésért az ellenzék a kormányt teszi felelőssé.

Jobbik: egyetemet elüldözni rossz

Brenner Koloman Jobbik politikusa szerint valóban vita tárgya lehet, hogy a CEU és a Közép-európai Egyetem milyen joggal adott ki eddig két diplomát, de az ügy már régen nem erről szól. A harmadik kétharmados Orbán-rezsim most az egyetemei világot és a kutatás szabadságát próbálja visszaszorítani és megszállni, mondta a Parlamentben. 

Hozzátette: az Európa Tanács illetékes bizottsága elé terjeszt jelentést ez ügyben a héten. Semmilyen formában nem támogatjuk a Soros György által képviselt nyitott társadalom ideáját, jelentette ki, szerinte azonban egy egyetemet elüldözni rossz.

MSZP: a CEU-t kiseprűzték Magyarországról

Hiller István az Országgyűlés szocialista alelnöke sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az egyetem lépése az elmúlt hetek történései alapján nem meglepő, de szomorú és logikus. A "rombolás diadalnapjáról" beszélő politikus kijelentette, hogy az intézmény ügye már másfél éve, a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslattal eldőlt. Az ítélet hamarabb megszületett, mint hogy megtartották volna a tárgyalást - mondta.

Egy percig sem szakmai ügyről volt szó, hanem politikairól - ismertette álláspontját. Az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára - hangsúlyozta. A mostani eset több, mint az akadémiai és kutatási szabadság megsértése - szögezte le Hiller István. Hétfőn egy olyan intézményt űztek el, amelyet egy szövetséges ország is elismert, ilyen a rendszerváltozás óta nem történt Magyarországon - tette hozzá. 

DK: a kormány elüldözte a CEU-t

Ez a hétfő fekete nap a magyar felsőoktatás, az egyetemi autonómia és a tudományos élet számára - fogalmazott az Arató Gergely, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese. Közölte: a DK-s képviselők hétfőn emiatt fekete szalagot tűztek ruhájukra, parlamenti irodájuk ablakából pedig fekete zászlót lógattak ki. Kijelentette: a CEU elüldözése azt üzeni, hogy Magyarországon nincs szükség tudásra, innovációra, egyetemi autonómiára és felelős gondolkodásra. Az a rendszer, ahol egyetemi szakokat tiltanak be, az maga a nagybetűs diktatúra - mondta.

Párbeszéd: Felháborító

A Párbeszéd mélységesen elítéli, hogy az Orbán-kormány kidobta az országból Magyarország legsikeresebb és legfontosabb felsőoktatási intézményeinek egyikét. Ezzel Orbánék - akik között bőven találunk CEU-n végzett politikusokat - beleütötték az utolsó szöget az oktatás és a tudomány szabadságának koporsójába, áll a párt közleményében.

A magyar kormány a CEU Bécsbe üldözésével kiírta magát a demokráciák közösségéből: politikailag motivált alapon zárat be és privatizál egyetemeket, korlátozza a diákok oktatáshoz való jogát, tudatosan teszi tönkre a magyar oktatási rendszert, tették hozzá.

Liberálisok: Szembe megy a magyar joggal is

A Magyar Liberális Párt közleménye szerint hazánk és a régió legmagasabban jegyzett egyetemét üldözte el Budapestről az Orbán-kormány, és ezzel egész Magyarországnak hatalmas kárt okozott. Az iskola ellehetetlenítésével a fideszes többség saját törvényét szegte meg, hiszen az iskola minden követelménynek megfelelt ahhoz, hogy folytathassa magyarországi működéséhez. Amit az Orbán-kormány tett, szembe megy az európai és a magyar joggal is.

Kormány: A CEU megy is, marad is

A CEU (Central-European University) számos képzését továbbra is Budapesten tartja, ezért az egész ügy politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni - mondta a kormányszóvivő a kormany.hu-nak hétfőn az egyetem közleményére reagálva.

Hollik István a kormány.hu oldalra hétfőn feltöltött videóban úgy fogalmazott: "mindenki számára nyilvánvaló az, hogy a Soros-egyetem úgy megy, hogy marad, hiszen számos képzést továbbra is Budapesten tart, éppen ezért ez az egész ügy nem más, mint egy Soros-féle politkai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni".

A CEU hétfőn közleményben tudatta az MTI-vel, hogy az egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Jelezték: az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját.

Rovatok