Index Vakbarát Hírportál

Szomorú kudarcnak nevezte a CEU ügyét az amerikai nagykövet

2018. december 3., hétfő 20:51

Június végén érkezett David Cornstein Magyarországra, mint amerikai nagykövet. Akkor az útja egyből a CEU-ra vezetett, és hónapokig hangoztatta, hogy fontos hogy az egyetem Budapesten maradjon. 

A nagykövet az RTL híradójának nyilatkozott a CEU költözése kapcsán.

Nagyon szomorú vagyok. Hosszú ideig dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás az egyetem és a kormány között. Ebből a szempontból ez egy kudarc, de bizalomra ad okot, hogy valami itt marad az egyetemből. 

A riportból kiderül, hogy a nagykövet nem is találkozott Orbán Viktorral, mert nem fogadta júniusi beiktatása óta. 

Beszéltem a meghatalmazottjaival. Higgye el a miniszterelnök tudta, hogy mit gondolok az ügyről.

Cornstein szerint az Orbán és Soros közötti szembenállás miatt esély sem volt arra, hogy a CEU-t diplomáciai szinten menteni lehessen. 

Azt hiszem, hogy a kormány is hibás, és az egyetemnek is jobban kellett volna törekednie a megállapodásra. Nem fogom azt mondani hogy vége a két ország közötti kapcsolatnak, folytatjuk az együttműködést mást területeken. 

A nagykövet kitérő választ adott arra, hogy sérült-e az oktatás szabadsága Magyarországon, azt viszont világosan kijelentette, hogy továbbra sincs napirenden Trump és Orbán találkozója. 

FRISSÍTÉS: Az amerikai nagykövetség kedden közleményben kérte, hogy javítsuk a cikkben az RTL-ben elhangzott információt, miszerint Orbán Viktor nem fogadta a nagykövetet. Mint írják, a nagykövet sohasem mondta, hogy a miniszterelnök ne lett volna hajlandó fogadni őt, találkoztak is, és erről közleményt is kiadtak. 

Rovatok