Index Vakbarát Hírportál

Feszültség volt a Corvinuson a diákújságba tervezett genderinterjú miatt

2018. december 10., hétfő 11:09

Frissítés: a Corvinus Egyetem az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz a cikk megjelenése után. Emiatt a cikk eredeti címét (" 67 év után megszűnik a Corvinus diáklapja, pont egy genderinterjú nem tud így megjelenni") is megváltoztattuk.

"A ma megjelent cikkben valótlanul jelent meg, hogy megszűnne a Közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem lapja.  A valóság ezzel szemben  az, hogy a soron következő tematikus lapszám várhatóan holnapután, szerdán kerül nyomdába. A szerkesztőség, a Hallgatói Önkormányzat és az Egyetem képviselői legutóbbi közös értekezletükön megállapodtak, hogy finanszírozási okok miatt az idén őszre tervezett 4 lapszámból kettő fog nyomtatásba kerülni. A cikkben említett Corvinus Online a Közgazdász lap online változata, így a tartalmak, ahogy a cikkben említett interjúk is, ezen a felületen jelennek meg.

A Közgazdász c. lap Magyarország legrégebben megjelenő egyetemi újságja, amelynek folyamatos kiadása mellett a Corvinus Egyetem továbbra is elkötelezett. A következő hónapokban a Közgazdász szerkesztőségének vezetésével fog elkészülni az a koncepcionális javaslat, amelynek alapján kialakíthatók az online megjelenésnek a jelenleginél nagyobb szerepet szánó, megújuló egyetemi média keretei."

Az eredeti cikk:

Idén ősztől megszűnik a Közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem 1951 óta havonta megjelenő, nyomtatott formátumú lapja,írja a Mérce. Az egyetem vezetése ezt a cikk szerint azzal indokolta, hogy „ a hallgatók sem olvasnak nyomtatott kiadványokat”.

A Mérce azonban úgy tudja, hogy a(z így már nem megjelenő) legfrissebb számban lett volna egy olyan interjú, amivel gondjai akadtak az egyetem vezetésének. Hadas Miklós szociológus, az egyetem tanára a társadalmi nemek tudományának témájáról is beszélt benne, és az egyetem vezetése felé is megfogalmazott enyhe kritikát.

Azt ugyanakkor a Mérce is elismeri, hogy a nyomtatott újságot költségvetési okok miatt már régebb óta fenyegette a megszüntetés réme, és nem valószínű, hogy konkrétan Hadas-interjú okozta a volna beszüntetést.

Az interjú így végül csak a Corvinus Online hallgatói blog felületén jelent meg. Bekker Balázs, a Közgazdász egyik szerkesztője a Facebookon számolt be az egyetemi rektorátussal kifejezetten Hadas Miklós interjúja kapcsán folytatott harcáról. 

"A probléma az volt, hogy az interjúban elhangzik egy enyhe kritika az egyetem vezetőségéről. Meg hogy genderrel foglalkozik. Meg hogy Hadas Miklós. Meg hogy nem aktuális. Meg hogy férfi. Meg hogy gender. (ja, ezt mondtam már.)"

Az interjúban Hadas úgy fogalmazott, "ahogy a harmincas években a nácik betiltották a szexológiát, úgy a kommunisták is betiltották a szociológiát és a pszichológiát az ötvenes években – burzsoá áltudománynak minősítve azokat. Ezekhez nagyjából hasonló folyamatok játszódnak le most a NER diktatúra felé haladó Magyarországán, ahol a hatalmi pozícióban lévő férfiak félnek a kritikai diskurzustól, és attól, hogy a dzsendertudomány által kezdeményezett diskurzus az ő domináns férfi pozíciójukat fogja leleplezni, és így a király meztelenné válhat."

Rovatok