Index Vakbarát Hírportál

Szétfütyülte, szétkiabálta az ellenzék a parlamenti ülést

2018. december 10., hétfő 15:41

Kaotikus jelenet zajlott hétfő délután a parlamentben, amikor a Fidesz egy gyors húzással lehetetlenítette el az ellenzék egyik akcióját. Az ülés botrányba fulladt: az ellenzék (az MSZP-től a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig) ugyanis sípolással és kiabálással, majd kivonulással tiltakozott.

Az egész előzménye az ellenzék egyik kezdeményezése volt arra, hogy minél inkább nehezítse a 400 túlórát előíró módosítás elfogadását. Az MSZP, a Párbeszéd és a DK ugyanis hétfőn 2925 módosító javaslatot nyújtott be – erről kellett volna egyenként szavazniuk a képviselőknek. Ezeket a fideszes többség könnyűszerrel el tudja utasítani, viszont nyilván jelentősen megnyújtotta volna az ülést.

Így fütyülte szét az ellenzék a fideszes eljárást

Ezért a fideszes többség azt találta ki válaszként, hogy egyetlen gombnyomással szavazza le az összes módosítót. Kövér László házelnök – az igazságügyi bizottság állásfoglalására hivatkozva – egyetlen gépi szavazást rendelt el, és végül 23 igen és 116 nem szavazattal elvetették a képviselők az ellenzéki módosító csomagot.

Már ekkor elkezdtek sípolni az ellenzéki padsorokban. Majd hangos bekiabálások zavarták meg az ülést. Kövér László az ellenzék viselkedésére ekkor azt mondta:

az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat.

A napirendet végül 117 igen és 10 nem szavazattal elfogadták, a sípolás és a bekiabálások viszont ezalatt is folyamatosak voltak. Csak következtetni lehet, hogy a legnagyobb sípoló az MSZP-s Varga László volt, ugyanis Kövér László a "súlyos rendzavarása miatt" bejelentette, hogy kizárja az ülésnapról.

Majd Kövér azt is közölte, hogy szankcionálni fogja az MSZP-s Tóth Bertalan, Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor és a DK-s Varju László viselkedését is. Mindezt végig nagy kiabálás kísérte.

Az ellenzéki képviselők eközben ügyrendi hozzászólás keretében kaptak szót, Tóth Bertalan például kérte az egyenkénti szavazást a javaslatokról, ám Kövér ezt elutasította.

A DK-s Vadai Ágnes pedig azt kérte, hogy Kövér a házőrséget vonja vissza az ülésterem bejáratától. Ugyanis az Országház rendjéért felelős házőrség felsorakozott a bejáratnál.

A házőrség megfélemlítően hat a képviselőkre. Rám nem, önökre majd egyszer!

Kövér erre nem reagált. A párbeszédes Szabó Tímea posztolt egy képet a Facebookon a felsorakozó őrökről. 

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a házbizottság azonnali összehívását kezdeményezte, a házelnök erre annyit mondott: majd a megfelelő időben összehívja.

A párbeszédes Tordai Bence pedig új levezető elnököt kért, ám Kövér kérte, hogy tartózkodjon az ülésvezetés bírálatától.

A jobbikos Varga-Damm Andrea azt sérelmezte, hogy bár tilos a videózás az ülésteremben, a fideszes páholyokból videózzák folyamatosan az ellenzéki képviselőket.

A botrányos jeleneteknek akkor lett vége, amikor Kövér bejelentette, hogy elkezdődik az interpellációs napirend.

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselőnek adott szót, aki bejelentette, hogy nem él ezzel, a fideszes szégyelljék magukat. A mikrofonját ledobva ezután kivonult. Csakúgy, mint a többi ellenzéki képviselő (mínusz Mi Hazánk).

Így csak fideszes képviselők maradtak a teremben, és csak fideszes interpellációk és azonnali kérdések hangoztak el.

Rovatok