Index Vakbarát Hírportál

Magyar állami segítséggel akarnak kórházat építeni Kárpátalján

2018. december 11., kedd 08:12 | aznap frissítve

A minisztériumban zajló előkészítő munkát kétszer is leállították, de a kormány nem tett le arról, hogy magyar kórház épüljön Beregszászon, írja a 24.hu. Már a helye is megvan az új létesítménynek, amelyet a kárpátaljai reformátusok neve alatt, de a magyar kormányzat által biztosított pénzből hoznának létre.

A városi tanácsban meg is szavazták annak az ingatlannak az értékesítését, amelyben a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) létesítene egy „keresztény kórházat”. Az egyházkerületnek azonban se pénze, sem szakértőgárdája nincs a több milliárd forintos beruházáshoz. 

A projektről egyelőre sem Zán Fábián Sándor püspök hivatala, sem Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes nem nyilatkozott.  Velkey György,  a Magyar Kórházszövetség viszont nem cáfolta a projekt létezését, amelyben ő tanácsadóként működik közre.

Az ötlet 2017-ben merült fel, amellyel a súlyos ellátási gondokkal küzdő kárpátaljai magyarokat akarták megsegíteni. Össze is állt egy közel 200 oldalas munkaanyag, amely egy főleg járóbeteg-ellátásra és diagnosztikára szakosodott intézmény felépítését javasolta. Az elgondolás az volt, hogy a beregszászi kórházban diagnosztizált betegek tényleges gyógyítását Magyarországon végezzék.

Nem sikerült viszont tisztázni azt, hogy hogyan lehetne csak a kárpátaljai magyarokat ellátó intézménnyé tenni a kórházat. Ha az ellátást a határon túliak magyar igazolványához kötnék, az nemcsak a szolidaritás elvét sértette volna, de újabb diplomáciai bonyodalmakat okozhatott volna Ukrajnával.  

Rovatok