Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást kezdeményez a Jobbik a túlóratörvényről

2018. december 11., kedd 16:33

Népszavazást kezdeményez a Jobbik a túlóratörvényről, hogy "a dolgozók döntsenek a saját sorsukról, ne a multik érdekeit képviselő Fidesz. A multik parancsát teljesítő kormány eddig nem merte megmérettetni magát valódi népszavazáson, most ennek is eljön az ideje", írja a párt a sajtóközleményében.

Orbán Viktor az Országházban kedden azt nyilatkozta  az  Atv.hu -nak, hogy a  munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja.

Arra a felvetésre, hogy a munkaadók kényszeríthetik a dolgozókat, hogy vállaljanak túlmunkát, különben elbocsátják őket, a kormányfő azt mondta: Magyarországon ma munkaerőhiány van. A munkásokat az a gazdaságpolitika védi, amely munkaerő-keresletet teremt és a munkások most már több lehetőségek között választhatnak. "Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert (...) annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért" - mondta.

Az Országgyűlés akár már a jövő héten elfogadhatja a munka törvénykönyvének módosítását, ami jelentősen megváltoztatja, hogy a munkáltatók mennyit dolgoztathatják a dolgozóikat, mennyi túlórát várhatnak el tőlük, és ezt hogyan számolják el.

javaslat szerint

A módosítást elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, a kormány szerintük csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat (azt a Fidesz vezető politikusai sem tagadják, hogy a multiknak kedveznének a törvénnyel), miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt. A szakszervezetek szombaton tüntetettek is a javaslat ellen.

Rovatok