Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a sofőr ellen, aki két idős asszonyt gázolt el

2018. december 11., kedd 08:37 | aznap frissítve

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 63 éves gyulai férfival szemben, aki idén áprilisban Békéscsaba közelében két idős nőt gázolt el. 

A férfi április 19-én délelőtt 54 km/óra sebességgel haladt a Veszely csárdánál a 44-es számú főúton a külső sávban. Egy 75 éves és egy 86 éves idős nő ekkor ment át az úton két buszöböl között. Az útnak ezen a részén sem gyalogátkelő, sem lámpa, sem terelősziget nincs. 50 méterrel odébb van egy gyalogos felüljáró, amelyhez 45 lépcsőt kell megmászni.

A teherautót vezető sofőr nem figyelt, és elütötte a két idős nőt. Egyikük a helyszínen meghalt, a másik május 6-án a kórházban hunyt el. 

Az ügyészség szerint a vádlott megszegte a KRESZ 43.§ (4) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a vezetőnek fokozottan ügyelni kell az úttesten egyedül vagy csoportosan áthaladó gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságára.

A halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért az irányadó büntetési tétel 1-5 évig terjedő szabadságvesztés. A járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre tett indítványt, javasolja a járművezetéstől való eltiltást és a több, mint 600 ezer forintos bűnügyi költség megfizetését. 

Rovatok