Index Vakbarát Hírportál

Cornstein szerint a NATO másra van, mint Budapest hiszi

2018. december 13., csütörtök 13:03

Az udvariassági formulákat lefejtve szokatlanul egyértelmű beszédet mondott az Egyesült Államok nagykövete a parlament külügyi bizottságának ülésén. Az eddigi megnyilatkozásaiban inkább komikusan óvatosnak tűnt David Corstein – aki csalódottságát fejezte ki a CEU elküldése miatt, majd azt mondta, megszakadna a szíve, ha Magyarországot megszállnák az orosz csapatok – csütörtökön ennél keményebben fogalmazott, miután lerótta a két ország barátságával kapcsolatos kötelező köröket.

A CEU távozása őszintén elszomorítja, de láthatóan ez messze nem a legfontosabb problémája Washingtonnak Budapesttel:

Az orosz fegyverkereskedők kiadatásáról:

„...rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett. Nem értettünk egyet ezekkel a döntésekkel, és ezt meg is mondtuk. Ezek nem könnyítik meg az USA és Magyarország közötti kapcsolatok továbbfejlesztését; inkább igencsak megnehezítik.”

Különösen beszédes az a rész, amely az ukrán nyelvtörvény miatt megromlott ukrán-magyar viszony nyomán tanúsított magyar kormányzati magatartásról szól, amelyből kiderül, hogy

Washington szerint a NATO-t Budapest nem arra használja, amire való:

 

„Ukrajna háborúban álló ország. 2014 óta több mint tízezer ukrajnai halt meg az orosz agresszió következtében. Több mint 1,6 millió menekült el az otthonából. Ez a háború egy Magyarországgal határos országban zajlik, a NATO küszöbén. Ez nem alkalmas idő arra, hogy a NATO abbahagyja együttműködését Ukrajnával.

A NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát.

– mondta Cornstein. „NATO-szövetségesekként az ukrajnai reformok támogatásának a legjobb módja a tárgyalás Ukrajnával, nem pedig az ukrán NATO kapcsolatok blokkolása” – a nagykövet ezzel világosan kifogásolta, hogy a magyar vétó miatt nem kerülhetett sor több NATU-Ukrajna találkozóra.

Egyúttal értésre adta, hogy Washington üdvözli a magyar kormány szándékát, amely szerin a GDP 2 százalékára növelné védelmi kiadásait, elvárva, hogy a beszerzésekben az Egyesült Államok beszállító lehessen.

Az energetika több, mint üzlet

 Cornstein kifogásolta, hogy a Magyarország energiaszükségletének nagy részét Oroszországból fedezi. 

Semmi értelme több millió amerikai dollárt elkölteni azért, hogy megvédjük országunk lakosságát, ha van egy ország, amelyik egyetlen mozdulattal lekapcsolhatja az ennek a lakosságnak meleget adó fűtést a tél közepén.

Veszélyes dolog túlságosan függeni bármilyen energiaforrástól. Ez kétszeresen igaz, ha az energia forrása az az Oroszország...” – a nagykövet ezután az amerikai cseppfolyós gáz beszerzését lehetővé tevő infrastruktúra mellett érvelt, amely Horvátországon keresztül biztosíthatja az ellátást Magyarország felé is.

„Ez a projekt hozzáférést biztosít majd Horvátország és Magyarország számára a világ minden tájáról, köztük az USA-ból érkező LNG-hez. Itt az idő, hogy átlökjük ezt a projektet a célvonalon.”

És Cornstein szerint ideje, hogy létrejöjjön a BRUA gázfolyosó, amelyen keresztül Magyarország a Fekete-tenger gázmezőiről hozhat földgázt Románián keresztül, tovább diverzifikálva az energiaforrásokat. 

  

Rovatok