Index Vakbarát Hírportál

Egyre több hajléktalant űz a melegedőbe a havazás

2018. december 15., szombat 14:48

A hideg és hóesés miatt többen keresik fel a nappali melegedőket, mondta lapunknak Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Regionális Központ régióvezetője. A havazásban jobban aggódnak az emberek a hajléktalanokért, nehogy kihűljenek, ez látszik abból, hogy a szolgálat bejelentővonala szinte folyamatosan foglalt.

A szolgálat két fontos dolgot kér a bejelentőktől: nagyon pontosan írják le, hol látják a veszélyeztetett helyzetben levő hajléktalant, és hogy próbáljanak a bejelentés közben beszédbe elegyedni vele, mert így hamarabb kiderülhet, hogy mentőt is kell-e hívni hozzá.

Morva Emília szerint a szolgálat éjjeli szálláshelyei jelenleg 70%-ban vannak tele, tehát van még hely éjszakára. Az ilyen hidegebb, havas időben a terepen levő szociális munkások is arra törekednek, hogy minél több ember válassza éjszakára a szállót. Tapasztalat szerint a rendőrök is ugyanígy vannak vele, próbálják elérni, hogy ne maradjon kint az ember az utcán éjszakára. Gyakran ők hívják a szolgálatot, ha a hajléktalan segítséget igényel tőlük.

Az Oltalom Egyesület  ügyeletén is arról számoltak be, hogy szokottnál többen vannak nappali melegedőben az emberek, de bőven van még 30-40 helyük, mert még nincs még annyira hideg idő.

A Menhely Alapítványnál is azt mondták lapunknak, hogy a hőmérséklet csökkenése inkább ösztönzi a hajléktalanokat arra, hogy bemenjenek a melegedőkre, szállókra, mint a havazás. A tűréshatár mínusz öt foknál van, ha ez alá süllyed a napi átlaghőmérséklet, kiadják a vörös kódot, mert nagyon megnő a szabadban a kihűlés veszélye. Az éjjeli szálláshelyek Budapesten 84 százalékban teltek meg az elmúlt napokban.

Rovatok