Index Vakbarát Hírportál

Eddig a salgótarjáni és a szegedi képviselők szavaztak a túlóráztatás ellen

2018. december 21., péntek 13:57

A szegedi önkormányzat képviselőtestülete pénteken arról szavazott, hogy nem alkalmazzák a túlórákra és a munkaidőkeretre vonatkozó új szabályokat a város önkormányzati cégeinél, írja az MTI. A határozatot Botka László szocialista polgármester terjesztette be, amelyben arra utasítja a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vezetőit, hogy évente a 250, kollektív szerződés esetén a 300 óra túlórát ne lépjék túl, illetve 12 hónapnál hosszabb munkaerőkeretet ne alkalmazzanak.

A polgármester szerint a döntés 14 önkormányzati cégnél kétezer munkavállalót érint. Azt is mondta, hogy a kezdeményezéshez már tucatnyi önkormányzat jelezte csatlakozását.

Az egyik ilyen Salgótarján, amely csütörtökön döntött erről. A Mérce.hu beszámolója szerint az MSZP, a DK és a Tarjáni Városlakó Egyesületet tömörítő baloldali frakció nyolc tagja, a Jobbik egyetlen képviselője, valamint az öttagú Fidesz-frakció három tagja vett részt az ülésen. A döntést mind a kilenc ellenzéki képviselő támogatta, a Fidesz képviselői „felálltak helyükről, és tartózkodás formájában sem voltak hajlandók részt venni a döntésben”.

A túlóratörvénnyel kapcsolatos csúsztatásokról, homályos kérdésekről, és a törvényben foglalt részletekről az alábbi cikkünkben olvashat.

Rovatok