Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék nem száll le a túlóratörvényről

2018. december 27., csütörtök 16:11

"A parlamenti ellenzéki pártok – a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP – valamint a független képviselők a mai napon rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását kezdeményezték, az ehhez szükséges több mint 40 képviselői aláírást eljuttatták a házelnökhöz" – írja csütörtök délutáni közleményében a DK.

"A Fidesz súlyosan korlátozza az ellenzék jogait. Az Orbán-rezsim kiszolgálói gyalázatosan és törvénytelenül vitték végig a rabszolgatörvény és más törvények megszavazását, majd példa nélküli módon büntették a tiltakozó ellenzéki képviselőket. Később a rendőrök tétlenül nézték az ellenzéki képviselők elleni fizikai erőszakot. A rendkívüli ülésnapon mindezeket a törvénytelenségeket kívánják megvitatni a kezdeményezők" – áll a közleményben.

Az ellenzék tiltakozik a képviselői jogok önkényes korlátozása ellen. A Házszabály szerint Kövér László házelnöknek nyolc napon belülre, vagyis legkésőbb január 4-ére kötelező összehívnia az Országgyűlés rendkívüli ülését.

A parlament tavaszi ülésszaka februárban kezdődik, ennek nyitónapját még meg sem hirdették. Az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésnapok szokásos koreográfiája az, hogy a kormánypárti képviselők nem jelennek meg, az ülés így nem határozatképes, nem lehet a napirendet elfogadni, és mindenki hazamegy.

Az ellenzék közös akciójának nem is az ülés a  lényege, hanem a túlóraügy napirenden tartása és az erősödő ellenzéki egység demonstrálása. Mivel azonban az utolsó ülésnapon az ellenzéki képviselők látványosan elkezdték nem betartani a parlamenti politizálás korábbi, az ellenzék számára nem sok teret adó szabályait, lehetséges, hogy megint meglepetésre készülnek, és a januári ülés sem a megszokott mederben fog zajlani.

Rovatok