Index Vakbarát Hírportál

Petárdát még szilveszterkor sem szabad használni

2018. december 27., csütörtök 14:03 | aznap frissítve

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire figyelmeztetett a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat közös sajtótájékoztatóján, Budapesten, írja az MTI.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztálya rendészeti osztályának vezetője elmondta, az idén eddig 279 esetben indult pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértési eljárás.

A vonatkozó, 2011-es kormányrendelet szerint a pirotechnikai termékek hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, míg a hármas kategóriájúakat csak december 28-tól december 31-ig,

felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

Csak a kijelölt üzletekben vagy az ideiglenes árusítóhelyeken szabad forgalmazni ilyen pirotechnikai eszközöket. 2018-ban több mint 660 ilyen ideiglenes forgalmazási engedélyt adott ki a rendőrség az egész országban.

Hangsúlyozta, hogy petárdát magánszemély nem használhat még az ünnepi időszakban sem, mivel már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható.

Badonszki Csaba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzvédelmi főosztályvezető-helyettese elmondta, az elmúlt években a tűzesetek zömét elsősorban az okozta, hogy meggyulladt a pirotechnikai eszközök környezetében lévő növényzet vagy a közelben lévő épület teteje, esetleg erkélye.

Ezek elkerülésére figyelni kell a tárgyak egymástól, a növényzettől az emberektől és az épületektől való távolságára, a rakéták irányára, a szélre, a pirotechnikai eszközök rögzítésére és biztosítani kell az esetleges tűz oltására szolgáló vizet is.

Azt is elmondta, hogy ugyan egyre többen használnak pirotechnikai termékeket, de az ezekhez köthető tűzesetek száma nem nőtt jelentősen: tavaly december 31. és január 1. között tizenhat ilyen esethez kellett kivonulniuk.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, a legnagyobb veszélyt az illegálisan beszerzett vagy az otthon barkácsolt pirotechnikai eszközök jelentik, de a legálisan beszerzett termékeknél is be kell tartani a józan ész szabályait. Tavaly tizenöten szenvedtek pirotechnikai eszközöktől baleseteket, sokszor előfordult, hogy gyermekek vagy kiskorúak voltak az áldozatok.

Rovatok