Index Vakbarát Hírportál

A magyarok fele nem hiszi, hogy a Fidesz legyőzhető

2018. január 30., kedd 07:21

Január közepén, alig három hónappal a parlamenti választások előtt a kormányváltók és a kormány maradását kívánó magyarok aránya lényegében ugyanakkora. Azok a szavazók, akik egyelőre nem köteleződtek el egyik párt mellett sem, a kormányváltás kérdésében is bizonytalanok. Az ellenzéki pártoknak az adhat reményt, hogy többen szeretnének kormányváltást, mint ahányan nem, derült ki a Závecz Research-től rendelt felmérésünkből.

A magyar választópolgárok szerint nem váltható le a mostani kormány, habár többen vannak azok a magyarok, akik kormányváltást szeretnének, legalábbis ezt mutatják a magyar lakosságot reprezentatívan leképező ezer fős mintán a Závecz Research-csel közös vizsgálatunk eredményei.

Honnan tudjuk mindezt?

A felmérés 1000 fős országos reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. Ez a mostani adatfelvétel 2018. január 7-15. között zajlott.

Nagyjából ugyanannyian szeretnének kormányváltást, mint hogy maradjon a kormány (40 és 38%), ám az emberek 47 százaléka szerint nem győzhető le a Fidesz. A fideszesek természetesen a kormány maradását szeretnék, az MSZP szavazói körében pedig nagyon sokan azt szeretnék, ha távozna a mostani kormány (94%). A Jobbikosok és az LMP-sek többsége (87 és 82%-a) is ezen az állásponton van.

A választások szempontjából különösen fontos, hogy azok a magyarok mit gondolnak, akiknek egyelőre nincs kialakult elképzelésük arról, melyik pártra fognak szavazni. Őket hívjuk pártnélkülieknek, akik túlnyomó részének (55 százalék) nincsen kialakult véleménye. 

A kormányváltók szkeptikusabbak, mint a másik csoport: 65 százalékuk hisz abban, hogy el lehet küldeni az ország mostani vezetését, 25 százalékuk viszont nem. Azok, akik szerint maradnia kellene a kormánynak nagy többségükben bíznak is ebben – 82 százalékuk reméli, hogy nem győzhető le a Fidesz és csak 11 százalék gondolja, hogy erre van esély.

A Fidesz és a DK-szavazók a leginkább optimisták,

 előbbiek 85 százaléka reméli, hogy pártjukat nem lehet április 8-án megverni, utóbbiak 86 százaléka abban bízik, hogy legyőzik a kormánypártot. A pártnélküliek körében ugyan többen vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, de kevéssé hisznek a változásban, csak 21 százalékuk szerint lehet nyerni a Fidesz ellen. 

Elszántak a Fidesz hívei 

A választók pártokhoz való viszonyát hétfokú skálán mértük, ahol a legerősebb kötődést az „egész biztosan rászavazok” válasszal fejezhették ki az emberek, míg a legnagyobb ellenérzéseket „az egész biztosan nem szavazok rá” válasszal. 

A Fidesz híveinek fele egészen biztos abban, hogy nem változtatja meg preferenciáját április 8-ig s további 28 százalék is szinte biztos benne. A második legelszántabb a Jobbik tábora, az MSZP-sek között valamivel többen vannak a teljes mértékben elkötelezettek, mint a DK-sok körében (30 illetve 24 százalék). Az LMP táborának elkötelezettsége valamivel kisebb, 23 százalékuk egészen, 28 százalékuk szinte biztos abban, hogy mostani preferenciája kitart a választásokig.

A választásokig még két alkalommal fogjuk megmérni a magyarok kormányváltási hajlandóságát, és a szavazók érzelmi elköteleződését pártjaikhoz.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok