Index Vakbarát Hírportál

Nem zárkóznak el a koordinált indulástól a belvárosi jelöltek

2018. február 12., hétfő 22:22 | hat éve frissítve

A Fidesz nélkül vitáztak Budapest 1-es számú választókerületének képviselőjelöltjei. Szakpolitikai kérdésekben nagy volt az összhang, abban már kevésbé, hogyan kellene leváltaniuk a kormányt, de senki sem zárkózott el teljesen mereven a későbbi együttműködés elől.

Losonczy Pál (Jobbik): Mivel az összes induló párt kijelentette, hogy nem léptet vissza jelöltet a jobbikos javára, én mit mondjak? 

Fekete-Győr András (Momentum): Én lehet, visszalépnék, ha te lennél a legesélyesebb jelölt a kerületben.

Losonczy: Köszi, mit iszol? 

A Fidesznek az a jó, ha az ellenzék vitatkozik, csak nem velük

A párbeszéd hétfő este hangzott el a Közös Ország Mozgalom Budapest 1-es számú választókerületének képviselőjelöltjei között, akik arról vitáztak, mit csinálnának, ha április 8-án megnyernék ezt a választókerületet. A két és fél órás rendezvény jelentős része békésen és nagy egyetértésben zajlott, de voltak azért feszült pillanatok, még azzal együtt is, hogy a kormánypárti jelölt Soros Györgyre hivatkozva nem jött el a vitára. 

Hollik távolmaradása jól szimbolizálja, hogy mi a helyzet ma a hazai politikában. A választókerületet érintő főbb kérdésekben nagy volt az egyetértés a baloldali, jobboldali, centralista és zöld politikusok között, miközben ők is tisztában vannak vele, hogy ha mindannyian elindulnak a választáson, akkor nincs esélyük a Fidesszel szemben. 

Miközben éppen az a Fidesz érdeke, hogy erről, a jelöltekről és a jelölő szervezetek közötti feszültségekről legyen szó, ahelyett, hogy inkább a víziókon lenne a hangsúly. A Közös Ország Mozgalom mindent meg is tett azért, hogy a vita elsősorban a választókerületről szóljon, ami szépen kirajzolta, hogy ebben a tekintetben nincs is igazán vita. 

A nagy összhang percei

A rendezvény a jelöltek rövid bemutatkozásával kezdődött. Fekete-Győr András azzal nyitotta a felszólalását, hogy kiállt Juhász Péter mellett. Azt mondta, a napokban méltatlan támadás érte az Együtt elnökét, de örül, hogy itt lehetnek, és vitatkozhatnak. A gesztus azért is volt szép Fekete-Győrtől, mert miután kiderült, hogy a Momentum elnöke indul a kerületben, Juhász keményen kampányolni kezdett, hogy lépjen vissza. Az Együtt vezetője egyben a Jobbiknak is megköszönte, hogy ma közleményben szolidarítottak mellette – hogy miért is, arról itt olvashat

Gulyás Márton moderálása mellett öt blokkban ismertették elképzeléseiket a jelöltek, ezekről röviden: 

Senki sem zárkózott el teljesen

Ma nem a szakpolitika a fő kérdés, hanem az, hogy lesz-e kormányváltás 

– mondta ki talán először a vita során V. Naszályi Márta, az MSZP–Párbeszéd képviselőjelöltje. 

Ezzel kapcsolatban már nem volt akkora összhang a vita résztvevői között. Az LMP-s Csárdi Antal azt a kérdést tette fel, hogy vajon milyen lenne az a kormány, ahol DK-s belügyminiszter és jobbikos külügyminiszter van. Nem látja, hogy ez működőképes lenne, szerinte csak káoszt eredményezne, amely után a mostaninál is nagyobb erővel térne vissza a Fidesz. 

Juhász Péter azt mondta, hogy ebben az országban túl sok néppárt van, de csak egy nép. Ezzel a helyzettel kellene valamit kezdeni, az Együtt pedig nemcsak beszél, hanem cselekszik, ezért egyoldalúan visszaléptettek jelölteket, ezt várják a többi párttól is. Kérdésre válaszolva azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy van nála erősebb jelölt a választókerületben, akkor vissza fog lépni. 

Történelmi bűn, ha az ellenzék nem koordinál a választókerületekben

– hangzott el Juhásztól a vita talán legerősebb mondata. 

Fekete-Győr szerint nem tudna a Momentum jelöltjei szemébe nézni, ha szocialista vagy DK-s jelöltek miatt léptetnék őket vissza. Később viszont azt mondta, hogy erre a kérdésre március végén fognak visszatérni, még csak most kezdődött a kampány, de van három feltételük a visszaléptetésekkel kapcsolatban. Legyen esélye a fideszes ellen annak, akinek a javára visszalépnek. Legyen „hiteles, normális polgár", ne pedig tolvaj, rabló politikus. A harmadik pedig, hogy ezt a többi párt is tegye meg, ne csak a Momentum. 

Csárdi Antal szerint is korai még erről beszélni, és csak akkor van esélye bármiféle megállapodásnak, ha az nem a 2010 előtti világot hozza vissza, hiszen annak jelentős szerepe van, hogy akkor kétharmaddal nyert a Fidesz. Az MSZP–Párbeszéd jelöltje is azt mondta, hogy nem az ő szövetségük lesz a kerékkötője az együttműködésnek.  A jobbikos Losonczy többször elmondta, hogy a Jobbik a legerősebb párt, és 106 körzetben fog jelöltet állítani, majd később meg már úgy fogalmazott, hogy amíg neki az elnökség nem mondja, hogy lépjen vissza, addig nem fog visszalépni. 

A moderátor szerint a legtöbb nézői kérdés az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban érkezett hozzájuk papíron, ami jól jelzi azt a hangulatot, hogy a politika iránt érdeklődő közönséget az érdekli leginkább, hogyan váltják le a Fideszt, és nem az, hogy mi lesz utána. Az együttműködést elutasító egy-egy megjegyzésre pedig hurrogás, bekiabálás volt a közönség válasza. 

Az egész vitát itt lehet visszanézni

Borítókép: Losonczy Pál, V. Naszályi Márta, Csárdi Antal, Juhász Péter és Fekete-Győr András. Fotó: Huszti István / Index.

Rovatok