Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz a jelöltté válási versenyt is meg akarja nyerni

2018. február 20., kedd 10:46

A fideszes jelöltek feltűnően gyorsan leadták az ajánlásaikat a választási irodáknál. De akkor miért gyűjtenek, kopogtatnak még két hétig?

Hétfőn reggel nyolc órakor indult hivatalosan a jelöltállítási időszak, a következő két hétben gyűjthetik a jelöltek az ajánlásaikat. Hivatalosan az lehet jelölt az április 8-i parlamenti választáson, akit az adott választókerületben legalább 500-an jelöltnek ajánlanak.

Mivel 70-80 ezer fős választókerületekre szabdalták az országot, nem teljesíthetetlen feladat 500 választó aláírását összeszedni két hét alatt. Pláne, hogy egy választó akármennyi jelöltet javasolhat. Tehát ön akár 20 jelöltnek is aláírhat, a lényeg, hogy a körzetében induljon.

A nagyobb, parlamenti pártok jelöltjei simán összegyűjtik az 500 ajánlást egy-két nap alatt, ám kampánytechnikai szempontból érdemes időt hagyni az ajánlásgyűjtésre, pultozásra, kopogtatásra, hiszen így a jelölt és az aktvisták több választóval vehetik fel a kapcsolatot.

A Fidesz-KDNP ezúttal azonban más stratégiát választott. A kormánypárt a jelöltállítási versenyt is szeretné megnyerni, számos jelölt már az első napon leadta a szükséges számú ajánlást a helyi választási irodákban. Így már most jelöltté vált az NVI, kedd hajnali öt órakor frissített adatai szerint tucatnyi fideszes jelölt:

A Magyar Idők szerint Tilki Attila és Gyopáros Alpár nyerte a versenyt, ők már tegnap dél körül leadták az ajánlásokat.

A Hvg.hu információja alapján a fideszeseknek kiadták, hogy minél gyorsabban adják le az íveket. Ezzel ugyan értelmét veszti a további ajánlásgyűjtés (és adatbázisépítés), viszont a kormánypárt erőt demonstrál, és azt sugallja, hogy a legszervezettebb párt a palettán. Az pedig nem jellemző, hogy az egyszerű választó frissítgeti az NVI honlapját, vagyis így is lehet tőle ajánlást (adatokat) kérni.

Néhány ellenzéki jelölt is belehúzott. Az adatok szerint már leadta az ajánlásokat például Tóth Csaba - MSZP-Párbeszéd (Budapest 8.), Szabó Ervin - Jobbik (Orosháza) és Kerezsi László - Munkáspárt (Budapest 9.).

Folyamatosan frissülő térképünkön követheti, kik indulnak a választókerületében. Egyelőre csak a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat tüntettük fel, de a hivatalos jelölteket is feltüntjük majd rajta szép sorban.

Rovatok