Index Vakbarát Hírportál

Al Dzsazíra: Kézivezérelt propaganda megy a magyar közmédiában

2018. február 24., szombat 11:17 | aznap frissítve

Magyar vonatkozása is volt az Al Dzsazíra Listening Post című műsora legfrissebb, magyar idő szerint szombat délelőtt vetített adásának. Lehozták Dan Nolan brit újságíró anyagát a magyar propagandamédiáról. A műsorban név nélkül megszólalt mások mellett a közmédia (MTVA) pár alkalmazottja, akik arról meséltek, hogyan kézi vezérli a magyar propagandamédiát a hatalom.

A műsor magyar vonatkozása Orbán Viktor évértékelőjével kezdődik, amiben idézik a miniszterelnök brüsszelezését és migránsozását. Majd megszólalt Urbán Ágnes médiakutató és Rényi Dániel újságíró, akik a Soros-jelenségről beszéltek. Arról, hogy minden, a Fidesznek nem tetsző dolog elé odabiggyesztik a Soros-előtagot, démonizálva a magyar származású amerikai milliárdost. 

A készítők az Átlátszóra hivatkozva kiemelik, hogyan vásárolta fel Andy Vajna és Mészáros Lőrinc a magyar média jelentős részét, majd ismét jön egy bevágott jelenet Orbán Viktorról, amiben azt ecseteli az Echo TV-ben, hogy szerinte az a normális, ha a média jelentős része nemzeti kézben van (erről egyébként itt is beszél).

A műsor legerősebb részét azonban az MTVA-s, névtelen megszólalók és egy elfogott levél jelenti, amik szerintük bizonyítják, hogy a Fidesz propagandagépezete abszolút kézi vezérlésű. Mert bár nem diktálják le a cikkeket a szerkesztőknek, de a politikailag kényes témáknál mindig kapnak instrukciókat, kulcsszavakat, amiket felhasználva kell megírni az anyagokat, és természetesen soha nem lehet rosszat írni a miniszterelnökről vagy a kormánypártról (a 15. perctől kezdődik az adás). 

Ezzel kapcsolatban egyébként Dan Nolan meg is kereste Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárát, de a politikus nem akart vele szóba állni. Ezután történt az a kínos eset Lázár János február 15-i kormányinfóján, hogy a brit újságíró magához ragadta a mikrofont, a felháborodott Kovács pedig azzal is megfenyegette, hogy kivezetteti az őrökkel. 

Az adás a Listening Post weboldalán már megtekinthető

Rovatok