Index Vakbarát Hírportál

Egy nap maradt a választói ajánlások összegyűjtésére

2018. március 4., vasárnap 08:31 | aznap frissítve

Bő egy napjuk maradt a választáson indulni szándékozóknak, hogy összegyűjtsék az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson induláshoz szükséges legalább 500 érvényes ajánlást.

Hétfő délután 16 órakor kell leadniuk a jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságoknál (oevb) az összegyűjtött ajánlásokat tartalmazó íveket, és addig lehet bejelenteni az indulási szándékot is.

A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján az olvasható, hogy vasárnap reggelig 1641 egyéni jelöltet jelentettek be a választási bizottságoknál, közülük 775-öt a bizottságok már nyilvántartásba vettek, 305 nyilvántartásba vételét pedig visszautasították.

Országszerte azonban sok olyan jelölt van, akinek még nem sikerült összegyűjtenie az 500 választói ajánlást, így várhatóan még az utolsó napon is sok helyen próbálkoznak majd aláírásgyűjtéssel.

A bejelentett nem válik azonnal jelöltté: az oevb-knek legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon kell dönteniük, és ha érkezik jogorvoslati kérelem a nyilvántartásba vétel ellen, elhúzódhat az eljárás.

Négy évvel ezelőtt a bejelentés előtti napon az NVI nyilvántartásában 1047 bejelentett jelölt szerepelt, akik közül 736-ot vettek nyilvántartásba. 

Rovatok