Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány és Czeglédy telefonon és sms-ben beszéltek

2018. március 5., hétfő 11:12 | aznap frissítve

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn Szegeden járt, de csak részben a kampánnyal kapcsolatban. Ügyvédjének és az MSZP szombathelyi képviselőjének bírósági tárgyalása miatt tartott sajtótájékoztatót.

Hogy milyen abszurd helyzeteket eredményez a választási törvény és az azt értelmező Nemzeti Választási Bizottság néhány döntése, arra szemléletes példa Czeglédy Csaba ügye. A szombathelyi ügyvédet, vállalkozót, médiatulajdonost és az MSZP önkormányzati képviselőjét tavaly nyáron tartóztatták le, mert őt és "társait" az általa üzemeltetett diákmunka-közvetítő céggel kapcsolatban az ügyészség költségvetési csalással gyanúsította, ami azóta kiegészült bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújává. 

Czeglédy az elmúlt évtizedben számos esetben jelent meg a jelenlegi ellenzéki politika vaskos figurájaként, pereket vitt és nem utolsó sorban Gyurcsány Ferenc és felesége vállalkozásainak is folyamatos ügyvédi munkát végzett. Az ezek után nem volt meglepő, hogy az MSZP Czeglédyt Vas megyében, az 1. számú egyéni választókerületben, Szombathelyen indítaná jelöltként, és nyilvántartásba vétele a múlt csütörtökön jogerőssé is vált.

Jelöltként Czeglédyt védené a mentelmi jog, mint mindenkit, aki képviselőjelöltté válik egy választási kampányban.

A mentelmi jog értelmében ellene ebben az időszakban nem indítható eljárás, az zajló eljárást pedig a kampányidőszakra fel kell függeszteni, és a törvény szerint Czeglédyt a hatóságnak szabadlábra kellett helyeznie. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azonban a legfőbb ügyész indítványára a múlt pénteki ülésén úgy döntött, hogy az MSZP-s politikust mégsem illeti meg a mentelmi jog, és még aznap felfüggesztette a mentelmi jogát. Az ülésen 4-en szavaztak a felfüggesztésre, 2-en ellene.

Hétfőn Szegeden a bíróságnak kell ezt a döntést legitimálnia. 

Gyurcsány Ferenc a Szegedi Járásbíróság és a döntés előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta, nem csak az emberi szolidaritás, hanem a politikai kötelezettség hozta oda. Mert szerinte az a helyzet, hogy egy köztörvényes bűncselekményből csinál a kormány és a pártmédiája politikai ügyet.

Azt akarják láttatni, hogy a demokratikus ellenzéki pártok tiltott pártfinanszírozása van a Czeglédy-ügy mögött.

„Hazudnak reggel, délben és este”, mondta Gyurcsány Ferenc, és kijelentette, a miniszterelnök és pártja gyáva, mert politikán kívüli eszközökkel próbálja támadni őket. "De személyemben emberére talált" - mondta.

Czeglédyt hamis tanúzásra akarták rábírni, hogy valljon Gyurcsány Ferencre, mondta, és ezzel szerinte az a célja a hatalomnak, hogy a rendszer ellen küzdőket az igazságszolgáltatás révén befeketítsék. De biztosíthatja Orbánt, ennek jogállami és jogszerű következményei lesznek, el fogják veszíteni a szabadságukat.

Amikor Czeglédy a múlt héten szabadlábra került rövid időre, Gyurcsány telefonon is beszélt vele és többször váltottak sms-t, amiben azon túlmenően, hogy „a miniszterelnök és szárnysegdédje elmeállapotáról értekeztek nem túl hízelgő módon, Czelgédy hogyléte felől érdeklődött, és üdvözölte az édesanyját”.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok