Index Vakbarát Hírportál

Kilenc helyen nem jött össze az 500 aláírás a Momentumnak

2018. március 5., hétfő 18:13 | hat éve frissítve

A Momentum hétfőn leadta a Nemzeti Választási Irodánál a párt országos listáját. A listát Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vezeti, utána a további elnökségi tagok, majd az egyéni választókerületi jelöltek következnek.

Az elnök, Fekete-Győr András azt is közölte, hogy a párt 97 jelöltje adta le a szükséges több, mint 500 aláírást a választási irodákban - összesen 62 295 ajánlást gyűjtött a párt. "Ezzel a Momentum jelöltjei a választókerületek több, mint 90 százalékában ott vannak, hogy olyan új politikai generációt képviseljenek, akik az emberekért, és nem önmagukért dolgoznak" - közölte a párt.

Vagyis a 106-ból kilenc helyen biztosan nem lesz az egyéni szavazólapon momentumos jelölt.

A választási adatok szerint a következő helyeken bukott el az ajánlásgyűjtésnél a Momentum: Gyöngyös, Mezőkövesd, Tiszaújváros, Balassagyarmat, Sárbogárd, Esztergom, Mohács, Barcs, Mosonmagyaróvár.

Fekete-Győr a dolgot azzal szépítette, hogy "a Momentum az első olyan párt, akinek egy évvel az indulása után sikerült ennyi jelöltet állítania. 2006-ban a Jobbik már 3 éve működött pártként, de a MIÉP-pel szövetségben sem tudott értelmezhető eredményt felmutatni a választásokon. 2010-ban az egy évvel korábban alakult LMP alig több, mint a választókerületek felében tudott jelöltet állítani. A magyar politika történetében még semelyik párt nem tudott hasonló eredményt elérni egy év alatt."

Fekete-Győr András célzott arra, hogy lehetnek még visszalépések. Minden "nem fideszes választópolgár arra kért minket, hogy segítsük elő a kormányváltást április 8-án. Ezért a Momentum elnöksége március 11-ére egy Jelölti Kongresszust hív össze, ahol megvitatják, hogy mit tegyenek a választókerületekben".

A választók az elnök szerint azt is jelezték, hogy "vérfrissítés kell a politikába – nem lehet, hogy 10–20 éve ugyanazokat az embereket kell néznünk a parlamentben. Szükség van a 21. századot értő, a jövőbe tekinteni képes fiatalokra a politikában."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok