Index Vakbarát Hírportál

Fideszes képviselők írtak alá a volt szocialista miniszternek

2018. március 7., szerda 13:08 | hat éve frissítve

Egy zuglói fideszes önkormányzati képviselő elismerte az Indexnek, hogy jelöltnek ajánlotta Lévai Katalin volt szocialista politikust. Sőt, az LMP-st is ajánlotta. Lévai maga kérte a választási irodán, hogy nézzék át az ajánlásait, mert manipulációra gyanakodott az ívek leadása után. Több fideszes képviselő neve állítólag kétszer szerepel az íveken.

Vizsgálat indult Lévai Katalin volt MSZP-s politikus és miniszter zuglói ajánlásai miatt – tudta meg az Index. Lévai, aki saját pártot alapított Lendülettel Magyarországért néven, Zuglóban kíván indulni képviselőjelöltként, ám az ajánlásaival problémák adódtak.

Lévai maga jelezte a helyi választási irodánál, hogy alaposan nézzék át az ajánlásokat (ez amúgy is kötelességük amúgy), és ezt az iroda természetesen meg is tette. Ekkor derült ki, hogy a leadott több mint 600 ajánlás között a többihez képest magas a duplikációk, a kettős aláírások száma – mondta az Indexnek Komlódi Gábor, aki a helyi választási bizottság MSZP-s delegáltja.

Komlódi azt mondta, hogy az aláírások sem egyeztek a kettős ajánlásoknál, ezért azt javasolja, hogy a bizottság a szerdai ülésén vizsgálja meg az ügyet. A delegált azt is javasolja, hogy a bizottság hallgasson meg olyan, Lévait ajánló választókat, akiket az adatokból be lehet azonosítani.

Lévai választói között bizony olyannyira beazonosítható választók vannak, hogy a zuglói önkormányzat több fideszes képviselőjének neve is szerepelt a politikus ívein. Így valószínűleg őket is meg lehet hallgatni szerdán. De ami országos szempontból lényegesebb kérdés: igaz-e, hogy

fideszes képviselők ajánlották jelöltnek a volt szocialista minisztert.

Kérdés tehát, hogy visszaéltek-e az adataikkal.

A fideszes elismerte, hogy Lévait ajánlotta

Elértük Bihary Zoltán fideszes önkormányzati képviselőt, aki az Indexnek elismerte, hogy valóban ajánlotta Lévait jelöltnek. Elmondása szerint Lévai kereste meg őt közvetve, így aláírt neki, de csak egyszer. Ha valóban duplikálták az adatait, feljelentést tesz – ígérte.

Hogy fideszes képviselőként miért ajánlott egy volt szocialista politikust, Bihary azzal magyarázta:

nemcsak Lévai Katalinnak, hanem az LMP-s jelöltnek is aláírtam. Sok sikert mindenkinek, virágozzék minden virág!

A törvény szerint egy választó több jelöltet is ajánlhat, ez nem szabályellenes, csak politikailag pikáns. Lévai ugyanis mindvégig tagadta, hogy indulása a Fidesz céljait segítené, hiszen ezzel megosztja az ellenzéki tábort.

Zuglóban 2014-ben az MSZP-s Tóth Csaba nyert a baloldali Összefogás színeiben, akkor a fideszes Papcsák Ferencet győzte le. Tóth most is elindul az MSZP–Párbeszéd jelöltjeként a DK támogatásával, a legfőbb ellenfele pedig a fideszes Jelen Tamás. Lévai elindulása nyilván Tóthot gyengíti, hiszen potenciális baloldali szavazókat vihet el. 

Kerestük Lévai Katalint a vizsgálattal és aláírásokkal kapcsolatban, de Lévai csak annyit írt SMS-ben, hogy „mi kértük jegyzőkönyvbe venni, hogy az ajánlóívek adataival az ívek leadása után manipulációk történhettek, ezért fokozott figyelemmel járjanak el a feldolgozás során". Lévai azt mondta, várja, hogy nyilvántartásba vegyék, utána nyilatkozik.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok