Index Vakbarát Hírportál

Még az osztrák Szabadságpárt is kiakadt Lázár videójától

2018. március 7., szerda 17:14

A Wiener Zeitung Migránsok mocskolják össze Bécset címmel ír a magyar miniszter bécsi kampányakciójáról. A videó tartalmi ismertetése után megjegyzik, hogy Lázár a felvételen egy békés, nem szemetes utcán álldogál.

AZ APA hírügynökség anyagára támaszkodó írás a bécsi városháza reakcióján túlmenően idézi a szociáldemokraták főtitkárát, Barbara Novakot, aki bocsánatkérést követel Lázártól. Szerinte a magyar választási kampánynak semmi keresnivalója Bécsben. Novak Hódmezővásárhelyre utalva közölte, úgy tűnik, már bármi belefér, akár a Favoriten (itt készítette Lázár a felvételt) borzasztó horrornegyedként való bemutatása és a népcsoportok egymásnak ugrasztása is.

A Kleine Zeitungnak sikerült megszólítania a nemrég megválasztott néppárti kancellárt. Sebastian Kurz még nem látta a videót, de fontosnak nevezte a tisztelettudó együttélést.

Lázár bécsi kiruccanása az APA hírösszefoglalója szerint a koalíciós partner Szabadságpártnak se jött be. Dominik Nepp, a párt bécsi újdonsült alpolgármestere a videót helytelennek, és a szomszédos országok közti barátságos viszony fényében "nem kifejezetten udvariasnak" nevezte.

A Kronen Zeitung A Facebook törölte az izgalmas magyar videót című anyaga a magyar történész-publicista Konok Pétert idézi, aki szerint jellemző, hogy Lázár Bécsbe ment szörnyülködni, és nem Borsodot, a józsefvárosi gettót, vagy a megfagyott hajléktalanokat, a fűtetlen iskolákat, a penészes kórházakat választotta céltáblának. A lap felidézi a kormány szigorú menekültpolitikáját és tőszavakban a Stop Soros törvénycsomagot is bemutatja.

Felháborodtak a bécsi városházán a magyar miniszter videóján  – ez a Standard beszámolójának a címe. A videó és annak magyar fogadtatásának ismertetése után a lap megjegyzi, hogy Lázár állítása, miszerint senki, akit megkérdezett, nem tudott németül, bizonyítatlan, és felhívja a figyelmet, hogy ez a kérdés egyáltalán nem hallható a videón.

A Kurier az ügy kapcsán arra emlékeztet, hogy Orbán Viktor a választási kampányát szinte kizárólag az idegengyűlöletre alapozza.

Rovatok