Index Vakbarát Hírportál

Öt ellenzéki is 10 százalék körül áll, így biztosan nyer a Fidesz

2018. március 12., hétfő 07:12 | hat éve frissítve

Nehéznek, sőt, lehetetlennek ígérkezik az ellenzék számára nyerni Budapest 1-es választókerületében, ha nincsenek visszalépések. A belvárosi körzetben az MSZP-Párbeszéd jelöltje tűnik az elsődleges pártpreferenciák alapján esélyesnek, de az LMP, a Momentum, az Együtt és a Jobbik jelöltje sincs lemaradva. Az ellenzéki megosztottság győztese a fideszes Hollik István lehet. A Közös Ország Mozgalom újabb kutatása az Indexen.

Az ellenzéki oldalon az egyik legnagyobb vitát kiváltó választókerület a Budapest 1-es. A Belvárost, a Várnegyedet, illetve a VIII. kerületi Palotanegyedet és a IX. kerület egy részét magában foglaló körzetben ugyanis több országos ismert ellenzéki politikus szeretne nyerni.

Csak sehogy sem tudnak megegyezni a visszalépésen. Pedig a Közös Ország Mozgalom által rendelt felmérést szerint enélkül az ellenzéki oldalnak szemernyi esélye sincs legyőzni a Fidesz-KDNP jelöltjét, Hollik Istvánt.

Az ellenzéki jelöltek az MSZP-től a Jobbikon át a Momentumig ugyanis mind 10 százalék körüli eredménnyel végeznének. Ami összeadva sokkal több, mint Hollik szavazatai, de politikailag eddig mégsem tudták kivitelezni a koordinációt.

A Medián által február 5-28. között, tehát nagyrészt még a hódmezővásárhelyi választás előtt készített felmérés a következő sorrendet mutatta:

  1. Hollik István (Fidesz-KDNP) 42 %
  2. V. Naszályi Márta (MSZP-Párbeszéd) 18 %
  3. Csárdi Antal (LMP) 13 %
  4. Fekete-Győr András (Momentum) 10 %
  5. Juhász Péter (Együtt) 9 %
  6. Losonczy Pál (Jobbik) 8 %

Látható, hogy ha szimplán összeadjuk a számokat, itt még a Jobbikra sincs szüksége a baloldalnak a győzelemhez, egy MSZP-LMP-Momentum-Együtt megállapodással le lehet győzni a Fideszt. Ez azonban nem tűnik egyszerűnek, pár hónappal ezelőtt két pártelnök, Juhász Péter és Fekete-Győr András nyilvánosan is egymásnak feszült a választókerület miatt. Pedig a felmérés szerint a választókerületben 54-34 százalék azok aránya, akik kormányváltást, illetve a kormány maradását szeretnék.

Visszalépések esetén mi történne?

A Közös Ország Mozgalom egy úgynevezett indirekt becsléssel megnézte, hogy mi történne az ellenzéki visszalépések esetén (ez nem a táblázaton látható adatsor, ez becslés, és a százalékokban benne van azoknak a válasza is, akik nem biztos részvételt, hanem csak hajlandóságot mutattak egy-egy jelöltre szavazni). A felmérés alapján a következő összefoglaló megjegyzéseket lehet tenni:

Vagyis a kutatás megerősítette, amit eddig is sejtettünk, hogy lényegében mindegy, hogy melyik baloldali jelölt maradna talpon, esélyes lehet a Fidesz ellen. Még a direkt becslésben a baloldali jelöltek közül legkevesebb százalékot elérő százalékot kapó Juhász Péter is esélyes lehet, ha a többiek visszalépnek a javára.

De visszalépések nélkül biztos a kudarc a baloldalnak.

2014-ben Rogán Antal nyert ebben a választókerületben 45,2 százalékkal. De a számokból látható, hogy az ellenzékiek akkor is többen voltak: az Összefogás jelöltje, Kerék-Bárczy Szabolcs 32,5 %-ot, az LMP-s Schiffer András pedig 13,6 %-ot kapott. A Jobbik színeiben Hegedűs Lórántné 7,8 %-ot szerezett.

Itt találja részletesen

Az adatfelvétel február 5. és február 28. között zajlott le, 999 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével.  A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva olvashatja.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

A korábban ismertetett felméréseket itt találja:

Rovatok