Index Vakbarát Hírportál

Kósa: Valósnak tűntek a papírok, de németül voltak

2018. március 13., kedd 22:12

Megjelent kedden a Magyar Nemzetben egy közokirat másolata, amely szerint Kósa Lajos miniszter, fideszes politikus négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett.

Az ügy egy csomó kérdést felvetett napközben, Kósa többször is szélhámosságról beszélt, azt mondta, egy Németországban élő nő kereste meg azzal, hogy rengeteg pénzt örökölt, és tőle kért tanácsot, hogy mihez kezdjen ezzel, mire ő államkötvény-vásárlást ajánlott. De Kósa egy csomó kérdést megválaszolatlanul hagyott. Az egyik ilyen, hogy ha ez egy gyanús ügylet volt  (az összeg alapján mindenképp annak kellett tűnnie), akkor miért ugrott bele.

A Hvg.hu-nak sikerült elérnie Kósát (mi is próbálkoztunk napközben, de nem jártunk sikerrel), akiknek azt mondta,

valósnak tűntek az iratok, de németül voltak.

Arról is beszél, hogy a csalással vádolt nő hihetővé tette az egész sztorit, "csomó papírt: hagyatéki leltárt, bankszámlakivonatot, német nyelvű közjegyzői dokumentumokat mutatott, hogy tényleg örökölt".

Amikor arról kérdezték, hogy miért nem irányította a befektetni vágyó nőt egy pénzügyi céghez, akkor Kósa azt mondta: 

Megpróbáltam meggyőzni, de hajthatatlan volt. Azt mondta, a korábbi brókerbotrányok óta nem a bízik a bankokban, sem a vagyonkezelőkben, de az államban sem, azok után, ahogy a magánnyugdíj-pénztári pénzeket kezelte – 2012-őt írtunk - és pont ezért keresett meg engem, mert bennem megbízott. Én pedig egy ilyen kérésre, amiben úgy láttam, hogy ráadásul még az állam is jól jár, hiszen épp azon dolgoztunk, hogy állampapírokat adjunk el és elhajtsuk az IMF-et, azt gondoltam, miért mondjak nemet.

Azt is mondta Kósa, hogy azért kellett közjegyzői okirat az egészről, mert a nő ragaszkodott hozzá. 

Ma már tudom, ahhoz kellett neki, hogy később rám hivatkozhasson.

Rovatok