Index Vakbarát Hírportál

Míg az LMP vezetői az önálló indulásról beszéltek, egy LMP-s visszalépett Kunhalmi körzetében

2018. március 20., kedd 14:32 | hat éve frissítve

Nem kezdeményez további tárgyalásokat az LMP az ellenzéki koordinációról, az ajtó bezárult. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt szerint az ellenzéki pártok nem értették meg Hódmezővásárhely üzenetét, nem lesz széles körű ellenzéki koordináció. Közben egy LMP-s visszalépett, méghozzá a XVIII. kerületben, Kunhalmi Ágnes választókerületében.

A párttömbök nem értették meg a választók akaratát, nem alakulhatott ki teljes ellenzéki koordináció, pedig az LMP ezért mindent megtett – mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje kedd délutáni sajtótájékoztatóján. 

Szél ezt azért fájlalja, mert úgy véli, az volt Hódmezővásárhely üzenete, hogy legyen egyetlen ellenzéki jelölt a Fidesz jelöltjével szemben. A másik üzenet pedig az volt, hogy sokan szeretnének elmenni szavazni, vagyis hogy magas legyen a részvétel. Szél szerint az ajtó bezárult, az LMP több tárgyalást nem kezdeményez az ellenzéki pártokkal.

Jött a hír: az LMP-s visszalép Kunhalmi körzetében

Eközben a 24.hu megírta azt, amiről már egy napja suttogtak: hogy az LMP egyik jelöltje, a XVIII. kerületben induló Kassai Dániel visszalép. Szélt megkérdeztük erről a sajtótájékoztató után, és láthatóan meglepte őt, hogy kiment ez a hír a tájékoztató közben. A visszalépés tényéről ugyanakkor tudott, ez nem a tárgyalásokon dőlt el – mondta az Indexnek.

Ez a visszalépés mindenesetre azt jelenti, hogy az LMP gyakorolt egy gesztust az MSZP felé. És nem mellékesen rögtön 149 millióval kevesebb lesz a párt állami támogatása, ha nem indít jelöltet mind a 106 helyen.

A magas részvétel számít

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke ezután megerősítette, hogy a választási részvétel kulcsfontosságú, és ezt a választást szerintem nem a Fidesz tudja megnyerni, hanem az ellenzék tudja elveszíteni.

Továbbra sem kizártak a lépések

– jelentette ki szűk három héttel a választás előtt Hadházy, aki szerint azt szerették volna, hogy ezek széles körűek legyenek. (Ekkor még nem tudta, hogy kiszivárgott a hír az LMP-s visszalépésről.) Minden szimbolikus visszalépésnek örül, így annak is, hogy a Momentum jelöltje visszalépett a szekszárdi körzetében. 

Gémesi György gödöllői polgármester, az Új Kezdet nevű párt elnöke is felszólalt a sajtótájékoztatón, amelyet az utcán kellett tartani, mert a házszabály miatt nem beszélhetett a Képviselői Irodaházban. Gémesi azt mondta, azért nem sikerült megállapodni senkivel, mert nem is volt erre őszinte szándék. Szerinte megdöbbentő az ellenzék állapota, és nem tartja véletlennek, hogy az ellenzék itt tart.

Az LMP mind a 106 választókerületben állított jelöltet, de hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után Szél Bernadett kezdeményezte az MSZP-–árbeszéd, illetve a Jobbik vezetőinél, hogy üljenek le tárgyalni a koordinációról. A Jobbik nem kívánt egy asztalhoz ülni a szocialistákkal, így az LMP az MSZP-vel kezdett egyezkedni. Megállapodni azonban nem sikerült.

Ekkor jött Gyurcsány Ferenc március 15-i bejelentése arról, hogy visszalépteti a DK-s jelöltet, Tóth Zoltánt Budakeszin, amely Szél Bernadett választókerülete. Majd tárgyalásra hívta az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik ismét elutasította a koordinációs tárgyalásokat, Szélék viszont elmentek vasárnap a DK-irodába

Gyurcsánnyal, majd Vonával is találkoztak

Hétfőn aztán Vágó Gábor Gyurcsányt részegező megnyilvánulása után Gyurcsány LMP-ellenes napot tartott, Szél Bernadett pedig este Vona Gábor Jobbik-elnökkel találkozott külön.

Vona Gábor erről a tárgyalásáról azt mondta a Hír TV-nek:

nem a pártok együttműködése, hanem a magas részvételi arány lesz a döntő április 8-án.

A Jobbik elnöke hangsúlyozta: az LMP-vel nyitottak az együttműködésre, kormányváltás után akár egy koalícióra is, az LMP által szorgalmazott széles körű ellenzéki összefogást viszont elutasítják. Az MSZP-vel és a DK-val nem akarnak együttműködni. Vona Gábor úgy számol, ha a részvétel megközelítené a 70 százalékot, a Fidesz–KDNP kisebbségbe kerülne, és automatikusan kormányváltás történne. „Egy jobbikos visszalépés esetében nem egyértelmű, hogy a Jobbik-szavazók az LMP-re szavaznak" – indokolta az LMP-s ötlet elutasítását. 

A Momentum kedden jelentette be, hogy három jelöltjét lépteti vissza, az MSZP, a Jobbik, illetve az LMP javára. Így érkeztünk meg a mostani tájékoztatóhoz.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok