Index Vakbarát Hírportál

A Momentum megrendelte a belvárosi kutatást a Mediántól

2018. március 26., hétfő 19:18 | hat éve frissítve

A belvárosi választókerületről már tavaly kirobbant az ellenzéki vita. Juhász Péter Együtt-elnök ugyanis nekitámadt Fekete-Győr Andrásnak, amikor kiderült, hogy személyesen a Momentum elnöke fog elindulni a választókerületben. Azután kiderült, hogy az LMP, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is indít persze jelöltet, és a Közös Ország Mozgalom kutatása szerint elég kiegyenlített a verseny: mindannyian 10 százalék körül állnak (a párbeszédes V. Naszályi Márta volt februárban a legerősebb, 18 százalékkal). Világossá vált, hogy visszalépés nélkül senki nem tudja még csak megszorítani sem a 40 százalék körül álló Fidesz-KDNP-s Hollik Istvánt.

Visszalépni azonban sokáig senki nem akart. A helyzet most szombaton változott meg, amikor Juhász Péter bejelentette a visszalépését. Fekete-Győr András ezért egyeztetésre hívta a versenyben maradt ellenzéki társait, hogy készítsenek egy közvélemény-kutatást: aki a legnépszerűbb állva marad, a többiek visszalépnek. A jobbikos Losonczy Pál nem ment el az egyeztetésre, és annyit üzent, nem lép vissza semmiképp.

Az MSZP-Párbeszéd jelöltje pozitívan fogadta a felvetést, bár pártjában még nem döntöttek a kérdésről. Az LMP-s Csárdi Antal viszont azt mondta az ATV-nek: "pénzkidobás az újabb felmérés". A Közös Ország Mozgalom kutatására hivatkozva elvárja, hogy lépjen vissza a javára Fekete-Győr és V. Naszályi. A KOM egy indirekt elemzésében valóban az jön ki, hogy Csárdi 1 és 2 százalékponttal jobb eredményt érne el, mint a többiek, ha csak ő maradna állva a fideszes és jobbikos jelölt mellett. Ám ugyanígy találhat V. Naszályi és Fekete-Győr is neki hízelgő eredményt ugyanebben a kutatásban.

Lesz 1200 fős reprezentatív

Most Facebook-videóval jelentkezett Fekete-Győr András, amiben bejelentette, hogy ők megrendelték végül a Mediántól a felmérést, egy 1200 fő lekérdezésével készülő közvélemény-kutatást, ami felméri, ki a legesélyesebb jelölt így, hogy Juhász kiesett a képből.

Fekete-Győr a videóban azt mondja, Juhász visszalépésével új helyzet állt elő, szombaton találkozott V. Naszály Mártával és Csárdi Antallal és

megegyeztek abban, hogy mindhárman szerethető, hiteles, jó jelöltjei a választókerületnek.

Abban is egyetértettek, hogy a Fideszt le kell győzniük, személyes felelősségük Hollik legyőzése, ezért bár ő azzal állt elő, hogy készítsenek egy mérést, hogy melyikük a legerősebb, és bár ez az ötlet mindenkinek tetszett, de ma kiderült, hogy az LMP, és az MSZP-Párbeszéd mégsem szimpatizál ezzel, mert ilyen rövid idő alatt szerintük nem lehet ilyen mérést készíteni. Szerinte azonban ez nem igaz. Ők előkészítették ezt a mérést, majd megmutatta a Medián közvélemény-kutató cég ajánlatát, de ez az opció már nem él, mondta, majd látványosan összegyűrte és félredobta a papírt.

Ezután azzal folytatta, hogy van egy B-terv: meg fogja bízni a Mediánt, hogy jövőhét szerdáig készítsenek egy 1200 fős kutatást, amiből kijön, ki a legerősebb jelölt. Majd látványosan aláírta a szerződést.

Hogy mi a különbség a két Medián-ajánlat között, az nem derült ki, talán az, hogy a kutatást így nem közösen rendelték meg, hanem a Momentum egyedül, a többi párt nélkül fogja azt finanszírozni.

Rovatok