Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány: Gyűlöletet kelteni, na azt nem akartunk!

2018. március 26., hétfő 13:43 | aznap frissítve

A hétvégén írtuk meg, hogy a Demokratikus Koalíció egy olyan videót készített, amelyen eltakart arcú és eltorzított hangú állítólagos határon túli magyarok beszélnek arról, hogy ők bizony elmennek szavazni, és a Fideszre szavaznak április 8-án. A videót Kolozsváron forgatták, állítja a DK.

Gyurcsány Ferenc pártelnököt hétfőn, egy sajtótájékoztatóján kérdezték a videóról. Az MTI híradása szerint Gyurcsány azt mondta, hogy hallja a reakciókat, ezért „megfontolják, hogy a videóval átléptek-e valamilyen határt”. A témát többször is végigbeszélték és „jelenleg azt gondolják, hogy a felvétel helyénvaló(...) a filmmel nem a határon túl élők magyarságát kérdőjelezik meg, és nem is gyűlöletet akarnak kelteni”.

A filmben a DK indoklása szerint azért takarják ki a résztvevők arcát és torzítják el a hangjukat, mert nem konkrét emberekkel akarnak vitatkozni, hanem egy jelenségre szeretnék felhívni a figyelmet.

Az ellenzéki pártvezető beszélt arról, hogy közel négyszázezer határon túli magyar állampolgár regisztrált a választásra. A DK az egyetlen olyan magyar párt, amelyik elvi alapon elutasítja, hogy azok szavazhassanak, akik ennek nem viselik az összes következményét. Gyurcsány szerint úgy kell átalakítani a magyar választójogi rendszert, hogy csak azok voksolhassanak, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek vagy itt éltek, és csak ideiglenes hagyták el az országot.

Az egyébként a Gyurcsány-videó stílusától függetlenül tény, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok szavazati jogának megadása a Fidesz politikai pozícióit erősíti. Négy évvel ezelőtt legalábbis így volt: akkor 128 712 ilyen levélszavazatot adtak le a határon túl élő magyarok, és ebből 122 638 a Fideszre érkezett (95%). Viszont tény, hogy, amint írtuk is, a DK videója nem rámutat erre a problémára, hanem képi és audiovizuális világában a kormánypárti médiában és az orosz propagandában a migráció állítólagos veszélyeit bemutatni hivatott videókat idézi: eltakart és felismerhetetlenné tett arcú emberek követnek el ijesztő dolgokat, mindezt a drámai hatás növeléséért lüktető zenével kísérik.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok